Διεθνή

Σε χαμηλό 4 ετών το πετρέλαιο, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ - Κάτω από τα 70 δολάρια η τιμή του αργού - «Βουτιά» άνω του -6%

Σε χαμηλό 4 ετών το πετρέλαιο, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ - Κάτω από τα 70 δολάρια η τιμή του αργού - «Βουτιά» άνω του -6%
Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύνοδος του ΟΠΕΚ
(upd) Ισχυρότατες πιέσεις δέχεται η τιμή του πετρελαίου, επηρεαζόμενη δυσμενώς από την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην περικόψει τα επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής αργού.
Ειδικότερα, η τιμή του WTI υποχωρεί κάτω των επιπέδων των 70 δολαρίων, καταγράφοντας πτώση στο -6,23% και τα 68,96 δολάρια/βαρέλι.
Μάλιστα, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών!
Παρόμοιες απώλειες καταγράφει και η τιμή του Brent, η οποία κατακρημνίζεται στο -6,52% και τα 72,66 δολάρια/βαρέλι.
Nωρίτερα, η σύνοδος των μελών του ΟΠΕΚ επιβεβαίωσε τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής αργού.
Εξερχόμενος της συνόδου, ο υπουργός Ενεργείας της Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο για μία «μεγάλη απόφαση».
Άλλωστε, οι χώρες του Κόλπου είχαν ταχθεί εναντίον της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός της Νιγηρίας εξέφρασε την ελπίδα η αγορά πετρελαίου να σταθεροποιηθεί λίαν συντόμως.
Στον αντίποδα, η ιρανική πλευρά επιθυμούσε μία σημαντική μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης.
«Δεν είμαστε εξοργισμένοι με την απόφαση, αλλά δεν ήταν και αυτό που θέλαμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός υπουργός.
Ας σημειωθεί πως η μείωση της παραγωγής είχε προταθεί ως μέσο για την ανακοπή του πτωτικού σερί στην τιμή του πετρελαίου, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει απολέσει το -30% της αξίας της.
Έτσι, η παραγωγή διεθνώς θα διατηρηθεί στα 30 εκ. βαρέλια/ημέρα.
Στον ΟΠΕΚ συμμετέχουν οι εξής χώρες: Ανγκόλα, Αλγερία, Γκαμπόν Ισημερινός, Ιράκ, Ιράν, Κατάρ, Κουβέιτ, Λιβύη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα.



sub 70



Brent crude oil h4 chart 27 11 2014


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης