Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προτάσεις Γάλλων και Γερμανών οικονομολόγων για την τόνωση της Ευρωζώνης - Πού εστιάζουν τα μέτρα

Προτάσεις Γάλλων και Γερμανών οικονομολόγων για την τόνωση της Ευρωζώνης - Πού εστιάζουν τα μέτρα
Στόχος η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στη Γαλλία και η τόνωση των επενδύσεων στη Γερμανία
Δέσμη προτάσεων για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας κατέθεσαν - από κοινού - Γερμανοί και Γάλλοι οικονομολόγοι, σε μία απέλπιδα προσπάθεια η Ευρωζώνη να αποφύγει τη στασιμότητα.
Ειδικότερα, ο Henrik Enderlein, πρόεδρος του γερμανικού Hertie School of Governance και ο Jean Pisani-Ferry, επικεφαλής της France Strategie, κατέθεσαν σήμερα μία δέσμη διμερών μέτρων, με απώτερο στόχο την ανάκαμψη της γαλλικής αγοράς εργασίας και την τόνωση των γερμανικών επενδύσεων.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απουσία σημαντικών βημάτων» σημειώνουν χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως Γερμανία και Γαλλία δεν έχουν χρόνο για χάσιμο, δεδομένων των εκλογικών αναμετρήσεων του 2017.
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να διολισθήσει στην απογοήτευση, ούτε σε οικονομικό ούτε σε πολιτικό επίπεδο» συνεχίζουν χαρακτηριστικά.
Οι προτάσεις των δύο οικονομολόγων για τη Γαλλία περιλαμβάνουν συνοπτικά τα εξής:
- Χαλάρωση των όρων εργασίας
- «Άνοιγμα» των κλειστών εργασιακών τομέων
- «Όχι» στην αύξηση του 35ώρου
- «Όχι» στη μείωση των επιδομάτων ανεργίας
- Μείωση των δημόσιων επενδύσεων κάτω του 50% του ΑΕΠ
- Σύνδεση της αύξησης του κατώτατου μισθού με την παραγωγικότητα
Όσον αφορά τη Γερμανία, οι δύο οικονομολόγοι κάνουν λόγο για μακροπρόθεσμες προκλήσεις, οι οποίες έγκεινται στη μείωση του πληθυσμού και στη σαφή έλλειψη επενδύσεων.
Όπως εξηγούν, απαιτείται μία εκ των βάθρων μεταρρυθμιστική αλλαγή, η οποία θα εστιάσει κυρίως στον κοινωνικό μετασχηματισμό.
Παράλληλα, τάσσονται υπέρ της προσέλκυσης εξειδικευμένων μεταναστών και υπέρ της αυτόματης χορήγησης άδειας παραμονής, σε όσους κατέχουν ανώτατη εκπαίδευση.
Τέλος, καθιστούν άκρως αναγκαία την υιοθέτηση ενός κατώτατου ορίου επενδύσεων, το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων κατά 24 δισ. την επόμενη 3ετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης