Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Έρευνες της αστυνομίας σε κτήρια της Espirito Santo - Στο επίκεντρο ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής R. Salgado

Πορτογαλία: Έρευνες της αστυνομίας σε κτήρια της Espirito Santo - Στο επίκεντρο ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής R. Salgado
Έφοδοι της αστυνομίας σε δεκάδες κτήρια 
Δεκάδες εφόδους σε κτήρια της Λισαβόνας πραγματοποίησαν σήμερα οι αρχές της Πορτογαλίας, διεξάγοντας έρευνα για την κατάρρευση της Espírito Santo και της Banco Espírito Santo SA.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών, οι σημερινές έφοδοι σχετίζονται με την κατάρρευση της Espirito Santo.
Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των κτηρίων που ερευνήθηκαν συμπεριλαμβάνεται και το κεντρικό γραφείο της Banco Espírito Santo στη Λισαβόνα.
Επίκεντρο των ερευνών αποτελεί ο R. Salgado, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, ο οποίος μετείχε και στο διοικητικό συμβούλιο της Espírito Santo group.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για την πτώχευση της τράπεζας.
Άλλωστε, ,ικροεπενδυτές, που έχασαν τα χρήματά τους στην πτωχευτική διαδικασία, απαιτούν τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο F. Santos Σάντος ήταν ο πρώτος που κίνησε τη σχετική διαδικασία.
Στα 33 του χρόνια είχε επενδύσει τις οικονομίες του, συνολικά περίπου 9.000 ευρώ, στην τράπεζα Espirito Santo, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την κρατικοποίησή της.
«Τίποτα δεν έμεινε από τα χρήματα που είχα επενδύσει», λέει σήμερα ο Φερνάντο Σάντος.
Γι αυτό αποφάσισε να ιδρύσει έναν σύλλογο προστασίας των μικροεπενδυτών, ο οποίος εκπροσωπεί πλέον 1.000 άτομα.
Η κατάρρευση της Banco Espirito Santo τον Οκτώβριο θεωρείται το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στα χρονικά της Πορτογαλίας.
Το πιστωτικό ίδρυμα, με παράδοση 100 ετών στην οικονομική ζωή της χώρας, διαχωρίστηκε τελικά σε δύο διαφορετικές τράπεζες: μία «καλή τράπεζα», η οποία ιδιωτικοποιήθηκε, και μία «κακή τράπεζα», στην οποία συμμετείχαν υποχρεωτικά όλοι οι έως τότε μέτοχοι.
Ποιος ήταν υπεύθυνος για την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού;
Ο Σάντος ελπίζει να πάρει μία απάντηση από την εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου που ανοίγει τώρα τον «φάκελο Espirito Santo».
«Πιστεύουμε ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς απέτυχαν στο έργο τους και αυτό ισχύει κυρίως για την κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας, που θεωρείται υπεύθυνη για την εποπτεία των τραπεζικών συναλλαγών.
Αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ευθύνες, γιατί όταν έκανε τα “στρες τεστ” υποστήριζε ότι η Banco Espirito Santo δεν διατρέχει κίνδυνο.
Και βέβαια υπάρχει και η τρόικα, η οποία δεν πίεζε, ώστε να δοθεί βοήθεια από την πιστωτική γραμμή που είχε προβλεφθεί για την στήριξη των τραπεζών», τονίζει ο Σάντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης