Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθεροποιείται το ρούβλι, αλλά η ύφεση στη ρωσική οικονομία βαθαίνει - Τι συμβαίνει με την Trust Bank

tags :
Σταθεροποιείται το ρούβλι, αλλά η ύφεση στη ρωσική οικονομία βαθαίνει - Τι συμβαίνει με την Trust Bank
Το ρωσικό νόμισμα κινείται σταθεροποιητικά, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να σταθεροποιείται στα 53,90 ρούβλια
(upd3)Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκονται οι ρωσικές αρχές, προκειμένου να μετριαστούν οι πιέσεις στη ρωσική οικονομία, τις τράπεζες και το ρούβλι.
Το ρωσικό νόμισμα κινείται σταθεροποιητικά, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να σταθεροποιείται στα 53,90 ρούβλια.
Αυτή την εβδομάδα το ρούβλι έχει ανατιμηθεί κατά 11% έναντι του δολαρίου, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο εδώ και 16 χρόνια.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ένα δολάριο έφθασε να ισούται με 80 ρούβλια και ένα ευρώ με 100 ρούβλια, όταν το πρώτο τρίμηνο του έτους, πριν την κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου, ένα δολάριο ισούταν με 30 -35 ρούβλια.
Στο μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπερτριπλασίασε το μέγεθος της βοήθειας που θα χορηγήσει στην Trust Bank, καθώς η Μόσχα εντείνει την προσπάθεια να θωρακίσει τις τράπεζες, μετά το σοκ που υπέστησαν από τη ραγδαία υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος.
Με το κόστος να αγγίζει τα 2,4 δισ. δολ. η διάσωση της Trust Bank, καθίσταται πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της Ρωσίας μετά την παρέμβαση της Bank of Moscow το 2011 για την εξαγορά της VTB.
Η τράπεζα έπεσε θύμα της ραγδαίας υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος εν μέσω αγορών ξένων νομισμάτων σε κλίμα πανικού αλλά και των μαζικών αποσύρσεων καταθέσεων.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η κρατική Αρχή Εγγύησης των Καταθέσεων θα ενεργεί σαν προσωρινός διαχειριστής της Trust Bank.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η τράπεζα θα δεχτεί 30 δισ. ρούβλια (532 εκατ. ευρώ) σε πιστώσεις της κεντρικής τράπεζας για να στηριχθεί το σχέδιο διάσωσης και ρευστότητας της τράπεζας.
Ωστόσο, σήμερα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ένα νέο 10ετές δάνειο ύψους έως 99 δισ. ρούβλια.
Θα διαθέσει άλλα 28 δισ. ρούβλια στην ιδιωτική τράπεζα Otkritie η οποία θα αναλάβει τελικά το σχέδιο διάσωσης της Trust Bank.
Η Trust έχει ανακοινώσει ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.
Η ρωσική τράπεζα έχει γίνει ευρέως γνωστής λόγω των διαφημιστικών σποτ στα οποία πρωταγωνιστούσε ο Χολιγουντιανός σταρ, Bruce Willis.
Πρόκειται για τη 16η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας με βάση τις καταθέσεις.
Η οικονομία της Ρωσίας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση αλλά και της ραγδαίας πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.

Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια έχουν υποχωρήσει τα αποθέματα της Ρωσίας σε χρυσό και συνάλλαγμα
Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια έχουν υποχωρήσει τα αποθέματα της Ρωσίας σε χρυσό και συνάλλαγμα, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.
Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 80 δισ. για να στηρίξει το ρούβλι φέτος, καθώς και να αντιμετωπίσει την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις κυρώσεις της Δύσης, εξελίξεις που έχουν οδηγήσει το ρωσικό νόμισμα σε μια πρωτοφανής πτώση, απειλώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, τα στοιχεία για το χρυσό και τα συναλλαγματικά αποθέματα διαμορφώθηκαν ως εξής:
Τελευταία εβδομάδα: 398,9 δισ. δολ.
Προηγούμενη εβδομάδα 414,6 δισ. δολ.
Τέλος του 2013: 509,6 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης