Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφρική: Μία ακόμη νύχτα βίας στο Γιοχάνεσμπουργκ

tags :
Αφρική: Μία ακόμη νύχτα βίας στο Γιοχάνεσμπουργκ
«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών», υπογράμμισε ο Ζούμα
Έπειτα από μια ακόμη νύκτα λεηλασιών στο Γιοχάνεσμπουργκ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ινδονησία και επισκέφθηκε χθες Σάββατο τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων, προκειμένου να τα διαβεβαιώσει ότι οι αλλοδαποί έχουν θέση στη χώρα.
Σε διάστημα τριών εβδομάδων, εξαιτίας των ταραχών, που ξέσπασαν λίγο πριν το Πάσχα των καθολικών στο Ντέρμπαν, έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι –15 σύμφωνα με μια ένωση— και έχουν εκτοπιστεί άλλοι 5.000. Η αστυνομία επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο ενός ακόμη αλλοδαπού στη συνοικία Αλεξάντρα στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου στοιβάζονται 400.000 άνθρωποι και όπου βανδαλίστηκαν καταστήματα που ανήκουν σε αλλοδαπούς. Όμως αρνήθηκε να συνδέσει τον θάνατο αυτό με τις ταραχές και δεν έδωσε στη δημοσιότητα την εθνικότητα του θύματος. Σύμφωνα φωτογραφίες που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες, το θύμα μαχαιρώθηκε και υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.
Την ώρα που αυξάνεται η διπλωματική πίεση ώστε να αποφευχθεί μια αιματοχυσία όπως αυτή του 2008, ο Ζούμα μετέβη σε έναν καταυλισμό όπου ζουν μετανάστες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στο Ντέρμπαν.
Παρότι οι αρχές είχαν διανείμει βοήθεια ύψους 5.000 ραντ (383 ευρώ) στους αλλοδαπούς, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες.
«Πολύ αργά, πολύ αργά», «Πήγαινε σπίτι σου!», ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν οι μετανάστες.
«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών», υπογράμμισε ο Ζούμα.
«Θα σταματήσουμε τη βία», πρόσθεσε. «Από την πλευρά της κυβέρνησης κανείς δεν σας λέει να φύγετε. Δεν είναι όλοι οι Νοτιοαφρικανοί που λένε ότι πρέπει να φύγετε, αλλά μια μικρή μειοψηφία», διαβεβαίωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης