Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Η Ελλάδα ανάμεσα σε δύο φρικτές επιλογές – Περαιτέρω λιτότητα ή κατάρρευση;

tags :
CNN Money: Η Ελλάδα ανάμεσα σε δύο φρικτές επιλογές – Περαιτέρω λιτότητα ή κατάρρευση;
Στο δημοψήφισμα οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο φρικτά σενάρια
«Τρίτο τεράστιο πακέτο σωτηρίας με περαιτέρω αυστηρή λιτότητα ή οικονομική κατάρρευση» είναι οι δύο φρικτές επιλογές, ανάμεσα στις οποίες καλούνται να διαλέξουν οι Έλληνες, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του, το CNN Money.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει τον λαό να ψηφίσει «Όχι» στην πρόταση των πιστωτών, επισημαίνοντας πως αυτή η απάντηση του ελληνικού λαού θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.
Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν τονίσει πως σε περίπτωση «Όχι», το μήνυμα θα είναι πως η Ελλάδα δεν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται για να μείνει η χώρα στο ευρώ, υποδηλώνοντας πως η δραχμή είναι αναπόφευκτη.

Τα σενάρια για το δημοψήφισμα από το CNN Money: 

Embedded image permalink

Τι σημαίνει το «όχι» στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με το CNN Money:

Αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι το πιθανότερο είναι σενάριο είναι να ακολουθήσει έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ήτοι Grexit, εκτιμά το CNN Money.
Και αυτό, επειδή η Ελλάδα έχει ξεμείνει από ρευστότητα και μόνο η Ευρώπη μπορεί να την σώσει.
«Αν υπάρξει αρνητική απάντηση, θα είναι πολύ δύσκολο να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις» σημειώνει ο κ. Βασίλης Μοναστηριώτης, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο London School of Economics, «καθώς δεν θα υπήρχε η πολιτική βάση».
Το CNN Money προβλέπει πως αν δεν μπορεί να λάβει άλλο ρευστό από την Ευρώπη, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί αν χρησιμοποιήσει τα IOUs, ίσως εντός εβδομάδας.
Τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να τυπώνει εθνικό νόμισμα, με τη νέα δραχμή πολύ μικρότερης αξίας έναντι του ευρώ, καθιστώντας τις εισαγωγές για τη χώρα πανάκριβες.
Η οικονομία θα υποχωρούσε κατά 25% μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ενώ ως απόρροια η Ελλάδα θα είχε κοινωνική και πολιτική αναταραχή.

Τι σημαίνει το «ναι» στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με το CNN Money:

Το «ναι» στην πρόταση των δανειστών θα είχε ενδεχομένως ως αποτέλεσμα να βρεθεί μια λύση που θα έφερνε την χώρα εκτός κρίσης.
Η λύση αυτή, όμως, δεν θα είναι ούτε γρήγορη, αλλά ούτε και εύκολη, επισημαίνει το δημοσίευμα,
Θα πρέπει να υπάρξει μια νέα σκληρή διαπραγμάτευση, για μια νέα συμφωνία.
Παράλληλα, η Ελλάδα θα αναζητούσε μια νέα κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο Τσίπρας έχει υπαινιχθεί ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση «ναι».
Τότε η Ελλάδα θα έπρεπε να αποδεχτεί πιο σκληρές και επώδυνες περικοπές και αυξήσεις φόρων, από ό,τι βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λίγες ημέρες προηγουμένως.

greece euro drachma

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης