Διεθνή

Juncker (Κομισιόν): Άδικη η κριτική για την υποτιθέμενη αδράνεια της Κομισιόν στη μεταναστευτική κρίση

Juncker (Κομισιόν): Άδικη η κριτική για την υποτιθέμενη αδράνεια της Κομισιόν στη μεταναστευτική κρίση
Οι χώρες μέλη θα έπρεπε να θεωρούνται υπεύθυνες, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Άδικη χαρακτήρισε την κριτική που δέχεται η Κομισιόν για την υποτιθέμενη αδράνειά της στη μεταναστευτική κρίση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ο οποίος δήλωσε ότι αντιθέτως, εκείνες που θα έπρεπε να κατηγορηθούν είναι οι χώρες – μέλη.
«Η Κομισιόν υιοθέτησε μια μεταναστευτική ατζέντα τον περασμένο Μάιο σχετικά με τις επανεγκαταστάσεις και μετεγκαταστάσεις μεταξύ άλλων προτάσεων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η κριτική ορισμένων χωρών μελών και κάποιων υπουργών ορισμένων χωρών μελών σχετικά με την ονομαζόμενη αδράνεια της Κομισιόν δεν είναι δίκαιη».
«Το Συμβούλιο (σ.σ. οι χώρες) δεν υιοθέτησε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γι' αυτό δεν θα έπρεπε να κατηγορηθεί η Κομισιόν, ούτε η Ε.Ε., αλλά τα κράτη – μέλη», τόνισε ο Juncker σε συνέντευξη Τύπου, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Petro Poroshenko.
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο του 2014, ανέφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν ακόμη γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, ότι το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων θα ήταν «απόλυτη προτεραιότητα» της Κομισιόν.
Επίσης, σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει κινήσει 32 διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον κρατών μελών, τα οποία δεν έχουν εφαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης.
Στην περίπτωση της μετεγκατάστασης σε δύο χρόνια 40.000 αιτουμένων άσυλο από τη Συρία και την Ερυθραία, που έφθασαν στην Ιταλία και την Ελλάδα, οι δεσμευτικές ποσοστώσεις που έχει προτείνει η Κομισιόν δεν έλαβαν τη στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών μελών, οι οποίοι αποφάσισαν το σύστημα να είναι εθελοντικό και συμφώνησαν μόνο να μοιραστούν 32.256 άτομα.
Η Κομισιόν πρότεινε επίσης ένα σύστημα μετεγκατάστασης 20.000 προσφύγων από τρίτες χώρες, επίσης σε δύο χρόνια, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης