Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΔΝΤ): Η συμφωνία για haircut 20% θα στηρίξει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ουκρανίας

Lagarde (ΔΝΤ): Η συμφωνία για haircut 20% θα στηρίξει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ουκρανίας
Είναι σημαντικό να έχει τη στήριξη όλων των κατόχων ομολόγων – Καλή δουλειά έκαναν η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών
(Upd) Με μία γραπτή δήλωση η Christine Lagarde χαιρέτισε την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, το ουκρανικό χρέος κουρεύτηκε κατά 20% και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ευχαρίστησε όλες τις πλευρές που βοήθησαν γι’ αυτό.
Η Lagarde ανέφερε ότι ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Αναλυτικά, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε τα εξής.
«Καλωσορίζουμε τη σημερινή συμφωνία για τους όρους της ανταλλαγής χρέους ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους πιστωτές της.
Οι παράμετροι της συμφωνίας θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους και μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που θα κληθούν να εφαρμόσουν οι αρχές θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει το ΔΝΤ, το οποίο στηρίζει το πρόγραμμα.
Ειδικότερα, η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα παρέχει τη δυνατότητα ελάφρυνσης του χρέους, τη μείωση των ετήσιων αναγκών χρηματοδότησης και την τοποθέτηση του δημόσιου χρέους σε ένα καθαρό, καθοδικό μονοπάτι.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό η συμφωνία να έχει τη στήριξη όλων των κατόχων ομολόγων.
«Είμαι πολύ χαρούμενη για τη σημερινή συμφωνία και εκτιμώ τη θετική στάση τόσο των πιστωτών, όσο και της ουκρανικής κυβέρνησης.
Θέλω επίσης να αποδώσω τα εύσημα στον Υπουργό Οικονομικών για την πολύ καλή δουλειά που έκανε μαζί με το επιτελείο του».

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr έγραφε:


Haircut 20% στην ονομαστική αξία του χρέους συμφώνησε η Ουκρανία με τους πιστωτές της, μόλις λίγες εβδομάδες μετά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης για στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, το Κίεβο δείχνει να αντιμετωπίζει την πιο άμεση από τις πολυάριθμες προκλήσεις, η οποία είναι να μειώσει τα δις. δολαρίων δανειακών υποχρεώσεων της προς τους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Η επίλυση αυτού του ζητήματος ήταν ουσιώδης για να καταφέρει η κυβέρνηση του Κιέβου να αντιμετωπίσει την ρωσική επιθετικότητα στα ανατολικά της χώρας.
Η ουκρανική κυβέρνηση αρχικά ζητούσε 40% κούρεμα επί της αξίας των ομολόγων.
Οι πιστωτές, υπό την ηγεσία της επενδυτικής εταιρείας Franklin Templeton, αντιστέκονταν όμως, για να συμφωνήσουν σήμερα κούρεμα 20%.
Έτσι, μετά από πέντε μήνες συνομιλιών, ο πρόεδρος P. Poroshenko έχει πλέον κάποια περιθώρια ώστε να αποτρέψει την χρεοκοπία και να αναζωογονηθεί η οικονομία, η οποία έχει αποδεκατιστεί από τον πόλεμο με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η υπουργός Οικονομικών Natalie Jaresko κατέληξε σε συμφωνία με την Franklin Templeton, η οποία ηγείται της επιτροπής των πιστωτών, η οποία περιλαμβάνει μια μείωση της τάξεως του 20% στην ονομαστική αξία περίπου 18 δισ. δολαρίων.
Η συμφωνία επίσης προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων κατά τέσσερα χρόνια με επιτόκιο 7,75% σε όλες τις διάρκειες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το δημόσιο χρέος της χώρας, ήταν 71,2% (93 δισ. δολ.) στο τέλος του 2014, από 40,6% (73 δισ.) έναν χρόνο πριν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης