Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business of Fashion: Καταρτίστηκε λίστα με τις καλύτερες σχολές μόδας στον κόσμο - Έκπληξη οι δύο πρώτες θέσεις

tags :
Business of Fashion: Καταρτίστηκε λίστα με τις καλύτερες σχολές μόδας στον κόσμο - Έκπληξη οι δύο πρώτες θέσεις
Στην κορυφή δεν βρίσκεται κάποια σχολή από την Ιταλία ή τη Γαλλία, τα πάλαι ποτέ λίκνα της υψηλής ραπτικής!
Στις πολλές λίστες διεθνούς αξιολόγησης της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τα ανώτατα ιδρύματα παγκοσμίως, ήρθε να προστεθεί ακόμη μία: Για πρώτη φορά, καταρτίστηκε η λίστα με τις καλύτερες σχολές μόδας στον κόσμο.
Και αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, στην κορυφή δεν βρίσκεται κάποια σχολή από την Ιταλία ή τη Γαλλία, τα πάλαι ποτέ λίκνα της υψηλής ραπτικής, αλλά από τη Βρετανία.
Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί η δεύτερη θέση: Εκεί βρίσκονται οι Ιάπωνες.
Η λίστα καταρτίστηκε από τον ιστότοπο Business of Fashion, ο οποίος ειδικεύεται στη βιομηχανία του λούσου και θεωρείται κάτι σαν «ιερό ευαγγέλιο» από τους επαγγελματίες του χώρου.
Όπως και στις αντίστοιχες λίστες αξιολόγησης των πανεπιστημίων, έτσι και σε αυτή θριαμβεύουν οι Αγγλοσάξονες.
Στην κατάταξη της BoF περιλαμβάνονται επτά σχολές μόδας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επτά από τη Βρετανία.
Κατά τα άλλα, η λίστα περιλαμβάνει 24 σχολές από 10 χώρες.
Η κατάρτιση της λίστας έγινε με βάση ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 4.032 φοιτητές, οι οποίοι φοιτούν ή έχουν φοιτήσει σε σχολές μόδας.
Ανάμεσα στα 60 κριτήρια ήταν η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η εμπειρία της μαθητείας, η ικανοποίηση από την προετοιμασία για μία καριέρα στον χώρο της μόδας, οι προοπτικές στην αγορά εργασίας, ο βαθμός του διπλώματος, η φήμη και η επιρροή της σχολής.
Στο ίδιο πλαίσιο, ρωτήθηκαν 88 επαγγελματίες του χώρου.
Φοιτητές και επαγγελματίες τοποθέτησαν στον «θρόνο» το φημισμένο λονδρέζικο πανεπιστήμιο καλών τεχνών Central Saint Martins, του οποίου το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών αναδείχθηκε το καλύτερο, ενώ τα μεταπτυχιακά προγράμματά του κατέλαβαν τη δεύτερη θέση.
Στη δεύτερη θέση των προπτυχιακών σπουδών (τριετής ή διετής φοίτηση) βρέθηκε η σχολή Bunka Fashion του Τόκιο και στην τρίτη η επίσης βρετανική Kingston, που εδρεύει και αυτή στο Λονδίνο.
Στην κορυφή των μεταπτυχιακών προγραμμάτων βρίσκεται μία άλλη βρετανική σχολή, η Royal College of Art.
Στην ίδια κατηγορία, ψηλά βρίσκεται και η βελγική Royal Academy of Fine Arts της Αμβέρσας (3η θέση).
Στη λίστα εκπροσωπούνται η Αυστραλία, η Κίνα, η Γαλλία, το Ισραήλ, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Ιταλία (δύο σχολές) και η Ολλανδία.
Από τη Γαλλία, συμπεριλήφθηκε στη λίστα το Γαλλικό Ινστιτούτο Μόδας (IFM), πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Πιερ Μπερζέ, μαικήνας των τεχνών και σύντροφος επί δεκαετίες του μόδιστρου Ιβ Σεν Λοράν.
Στην Ιταλία, τις καλύτερες σπουδές παρέχει το ινστιτούτο Polimoda, το οποίο, πάντως, δεν εδρεύει στο Μιλάνο, την πόλη όπου κτυπά η καρδιά της ιταλικής μόδας, αλλά στη Φλωρεντία (6η θέση).
Το Ινστιτούτο Maragoni του Μιλάνου βρίσκεται στη 18η θέση.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καλύτερες σχολές είναι στη Νέα Υόρκη (Parson the New School of Fashion στην 4η θέση των προπτυχιακών και Fashion Institute of Technology στην 5η).
Η ισραηλινή Shenkar College of Engineering, Design and Art, με έδρα το Τελ Αβίβ, καταλαμβάνει την 11η θέση.
Το κινεζικό Beijing Institute of Fashion Technology είναι στη 19η θέση και το ολλανδικό Amsterdam Fashion Institute στην 20ή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης