Τελευταία Νέα
Διεθνή

Time: Ποιοι είναι οι Τουρκμένοι και ο ρόλος τους στην κρίση στη Συρία, κατά Assad και ISIS

Time: Ποιοι είναι οι Τουρκμένοι και ο ρόλος τους στην κρίση στη Συρία, κατά Assad και ISIS
Σε έναν πόλεμο τόσο μπερδεμένο, όπως αυτός στη Συρία, οι πράξεις των μικρών παικτών, όπως των Τουρκμένων, μπορεί να έχουν πολύ μεγάλες και σημαντικές επιπτώσεις
Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έφερε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος έναν από τους μικρότερους παίκτες στον πόλεμο στη Συρία.
Πρόκειται για τη μειονότητα των Τουρκμένων ανταρτών στη Συρία, οι οποίοι είναι σύμμαχοι με την Τουρκία και που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Latakia της βορειοδυτικής Συρίας, όπου κατέπεσε το ρωσικό αεροσκάφος.
Οι δυνάμεις των Τουρκμένων είναι μικρές, όμως έχουν διαδραματίσει ρόλο – κλειδί στην τρέχουσα κρίση, χάρη στους μακρούς δεσμούς που έχουν με την Τουρκία.
Εκτιμάται ότι περί τις 200.000 μέλη της τουρκμενικής εθνικής ομάδας ζούσαν στη Συρία πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, αν και οι αξιωματούχοι και ακτιβιστές των Τουρκμένων υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ορισμένοι μιλούν τη γλώσσα των Τουρκμένων, που είναι κοντινή στην τουρκική γλώσσα και η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, όπως οι περισσότεροι Τούρκοι.
Οι Τουρκμένοι έχουν στερηθεί επί μακρό τα δικαιώματά τους και της κοινωνικής αναγνώρισης από το καθεστώς Assad, ενός Σιίτη Αλαουίτη, ο οποίος θεωρούσε τους Τουρκμένους ως την πιθανή πέμπτη φάλαγγα της Τουρκίας.
Πολλοί Τουρκμένοι έλαβαν μέρος στην αντίσταση κατά του καθεστώτος του σύρου προέδρου, όταν ξεκίνησε το 2011, και ομάδες οπλισμένων Τουρκμένων συνεχίζουν να μάχονται κατά των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας, μαζί με άλλες ομάδες ανταρτών.
Το 2013, οι Τουρκμένοι μαχητές υποστήριξαν ότι είχαν χιλιάδες μαχητές στις τάξεις τους.
«Θέλουμε να ρίξουμε το καθεστώς Assad και να εγκαθιδρύσουμε τη Δημοκρατία στη Συρία, όπου όλες οι εθνικές και θρησκευτικές ομάδες μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά», δήλωνε ο Mahmoud Suleiman, ο διοικητής του τάγματος των Τουρκμένων σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP τον Ιανουάριο του 2013.
Οι Τουρκμένοι μαχητές σχημάτιζαν ένα μέρος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που στα πρώτα στάδια του εμφυλίου πολέμου ήταν η βασική συμμαχία των μη τζιχαντιστικών αντάρτικων ομάδων.
Η δυναμική που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους έχει τις ρίζες της στην πρωταρχική σύγκρουση μεταξύ του καθεστώτος Assad και της αντιπολίτευσης.
Πολλοί Τούρκοι θεωρούν τους Τουρκμένους συγγενείς τους και η τουρκική κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να προστατέψει τους «Τούρκους» που ζουν πέρα από τα σύνορά τους, στη Συρία.
Παράλληλα, η Τουρκία υποστηρίζει μια ευρεία σειρά άλλων ομάδων ανταρτών που μάχονται το καθεστώς Assad, στο οποίο η Άγκυρα έχει αντιταχθεί από τις πρώτες στιγμές που ήρθε στην εξουσία.
Εν τω μεταξύ, στρατιωτικά η Ρωσία έχει αρχίσει να παρεμβαίνει και να στέκεται στο πλευρά των συμμάχων της, της κυβέρνησης Assad, τον Οκτώβριο, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές υποστηρίζοντας τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας ώστε να ανακτήσουν τα εδάφη που έχουν χάσει από τους αντάρτες.
Η περιοχή Latakia, όπου δραστηριοποιούνται οι Τουρκμένοι, έχει βρεθεί στο μέτωπο αυτής της επίθεσης, με τους Τουρκμένους να υποστηρίζουν ότι τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή τους, επιδρομές για τις οποίες η Τουρκία έχει διαμαρτυρηθεί.
Την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση είχε καλέσει τον ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές, υποστηρίζοντας ότι «οι πράξεις της Ρωσίας εκεί δεν ήταν ενάντια των τρομοκρατών, αλλά βομβάρδιζαν χωριά των Τουρκμένων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες», όπως ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία μετέδωσε το Reuters.
Η Τουρκία έχει αναλάβει και άλλες δράσεις προκειμένου να προστατεύσει αυτό που θεωρεί ως ιστορική της κληρονομιά μέσα στη Συρία.
Τον Φεβρουάριο, η Τουρκία έστειλε εκατοντάδες στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων για να αφαιρέσουν ένα ιερό αφιερωμένο στον τούρκο πολέμαρχο Σουλεϊμάν Σαχ, o οποίος ήταν ο παππούς του Οσμάν Α', του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που προηγήθηκε του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Πλέον, οτιδήποτε συμβεί μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας, το γεγονός της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της κατάστασης στο έδαφος.
Σε έναν πόλεμο τόσο μπερδεμένο, όπως αυτός στη Συρία, οι πράξεις των μικρών παικτών, όπως των Τουρκμένων, μπορεί να έχουν πολύ μεγάλες και σημαντικές επιπτώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης