Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη φορολόγηση της χρήσης του άνθρακα προτείνει το ΔΝΤ ενόψει της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι

tags :
Τη φορολόγηση της χρήσης του άνθρακα προτείνει το ΔΝΤ ενόψει της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι
Ο ρόλος του ΔΝΤ στην προσπάθεια για την κλιματική αλλαγή
Τον ρόλο του στην παγκόσμια προσπάθεια για κλιματική αλλαγή προσδιορίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας πως πρέπει να βοηθήσεις τις χώρες στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην προσπάθεια αυτή.
Ειδικότερα, τονίζει πως οφείλει να βοηθήσει στις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, που αποτελούν σημαντικό συστατικό της απάντησης στην κλιματική αλλαγή.
Οι υποσχέσεις για τον μετριασμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που υποβλήθηκαν από πάνω από 160 χώρες πριν από την καθοριστική Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι τον ερχόμενο Δεκέμβριο αποτελούν ένα σημαντικό βήμα της διεθνούς κοινότητας προς τη σωστή κατεύθυνση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σημειώνει το ΔΝΤ.
Οι στρατηγικές για τη μείωση των εκπομπών ενδέχεται να είναι διαφορετικές ανά περίπτωση έθνους, λόγω των διαφορετικών πολιτικών θέσεων και των εκάστοτε περιορισμών.
Εντούτοις, η φορολόγηση του άνθρακα θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Επιπλέον, η φορολόγηση του άνθρακα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση άλλων φόρων που προκαλούν περισσότερες στρεβλώσεις.
Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά πως η φορολόγηση του άνθρακα θα βοηθήσει επίσης την κινητοποίηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης για δραστηριότητες μετριασμού και θα τονώσει την καινοτομία που απαιτείται για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα που ακολουθεί.
Τα υπουργεία Οικονομικών έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην προώθηση και την εφαρμογή των πολιτικών αυτών και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής χρήσης των εσόδων που τέθηκαν, υπογραμμίζει το Ταμείο.

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης