Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό 8 μηνών το αργό πετρέλαιο, λόγω του ισχυρού δολαρίου - Βουτιά -3% για τον μαύρο χρυσό

tags :
Σε χαμηλό 8 μηνών το αργό πετρέλαιο, λόγω του ισχυρού δολαρίου - Βουτιά -3% για τον μαύρο χρυσό
Το Brent κατέγραψε πτώση 0,59 δολάρια, στα 44,87 δολάρια το βαρέλι
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν τα συμβόλαια του πετρελαίου στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης σήμερα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, λόγω του ισχυρού δολαρίου, σημειώνοντας χαμηλό 8 μηνών και δεχόμενο περισσότερες πιέσεις στην πτωτική πορεία του πετρελαίου λόγω της υπερπροσφοράς.
Πιο συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιανουαρίου κατέγραψε ισχυρή πτώση 1,33 δολάρια ή αλλιώς -3,09%, στα 42,71 δολάρια το βαρέλι.
Το Brent κατέγραψε πτώση 0,59 δολάρια, στα 44,87 δολάρια το βαρέλι.
Υπενθυμίζεται ότι θετικά αποτελέσματα αναμένουν από τη σύνοδο του ΟΠΕΚ (Organization of Petroleum Exporting Countries) οι Ασιάτες αγοραστές πετρελαίου, η οποία θα λάβει μέρος στις 4 Δεκεμβρίου 2015 στην Βιέννη, και αναμένεται να εδραιώσει την κυριαρχία του οργανισμού στην αγορά.
Μία από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, είναι η αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, αυξάνοντας έτσι τα ήδη μεγάλα αποθέματα αργού.
Υπενθυμίζουμε ότι OPEC έχει υπερβεί το στόχο της εξόρυξης 30 εκατομ. βαρελίων την ημέρα, από τον Ιούνιο του 2014, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε ραγδαία στη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.
Η εν λόγω αύξηση θα μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή του πετρελαίου, ευνοώντας έτσι τα μεγάλου όγκου διυλιστήρια παγκοσμίως(τα οποία βρίσκονται στην Ασία), τα οποία αγοράζουν και τις μεγαλύτερες ποσότητες.
Με αυτόν τον τρόπο ο OPEC θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το μερίδιο αγοράς που του ανήκει, αποτρέποντας την είσοδο των ανταγωνιστών του.
Τα αυξημένα αποθέματα θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή του αργού, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για 20 δολ το βαρέλι, μέσα στο 2016.
Η Ασία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού από τον OPEC, ευνοήθηκε περισσότερο από την στρατηγική του, με τα κέρδη από τη μετατροπή του αργού σε νάφθα, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή βενζίνης καθώς και πετροχημικών προϊόντων, να φτάνουν στα 9,42 δολ ανά βαρέλι τον Οκτώβριο του 2015, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.
Η Ιαπωνία επίσης, μείωσε το κόστος αγοράς ανά βαρέλι κατά 50% περίπου, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Οκτώβριο του 2015(από 113 δολ στα 51 δολ).
Η κατακόρυφη μείωση της τιμής του πετρελαίου, έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την ζήτηση του στην αγορά.
Τα Futures πετρελαίου, διαπραγματεύτηκαν στο Λονδίνο κοντά στα 45 δολ το βαρέλι, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ενώ τη αντίστοιχη τιμή στις ΗΠΑ ήταν κοντά σε 43 δολ το βαρέλι(42% λιγότερα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης