Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για «σκληρότερους φορολογικούς ελέγχους» στις αμερικανικές εταιρείες κατηγορεί την ΕΕ ο Lew

tags :
Για «σκληρότερους φορολογικούς ελέγχους» στις αμερικανικές εταιρείες κατηγορεί την ΕΕ ο Lew
Επιστολή στον Jean Claude Juncker έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών
Ανεβάζει τους τόνους απέναντι στις Βρυξέλλες η Ουάσινγκτον όσον αφορά στην φορολόγηση των αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση εντοπισμού παρατυπίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jack Lew με επιστολή που απευθύνει προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker ζητά από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επανεξετάσουν τις έρευνες που κάνουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις υποστηρίζοντας ότι «υπονομεύουν την καθιερωμένη βάση της αμοιβαίας συνεργασίας και του σεβασμού που πολλές χώρες έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για να αναπτύξουν και να διατηρήσουν».
Στις αμερικανικές εταιρείες, των οποίων οι φορολογικές πρακτικές ερευνώνται, συμπεριλαμβάνονται οι Apple Inc και Amazon.com Inc, και επηρεάζονται και μη αμερικανικές εταιρείες.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν κατά πόσο οι φοροαπαλλαγές τις οποίες απολαμβάνουν αμερικανικές εταιρείες στη χώρα τους παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί υπέρμετρης «κρατικής βοήθειας» της ΕΕ.
Αν όντως οι πρακτικές αυτές κριθούν παράνομες με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, θα μπορούσαν να ασκηθούν πιέσεις στις αρχές των άλλων χωρών να ανακτήσουν τα εταιρικά κεφάλαια που αφορούν στις φοροαπαλλαγές.
Ο Lew χαρακτηρίζει τις έρευνες «δυσανάλογες» σε βάρος των αμερικανικών εταιρειών τονίζοντας ότι τους ζητείται να καταβάλουν περισσότερα χρήματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Μάλιστα, κάποιες φορές, αναφέρει ο Lew, οι Ευρωπαίοι θέτουν σαν στόχο τους εισόδημα,σ το οποίο δεν έχουν δικαίωμα να περιορίσουν.
Η ΕΕ, συνεχίζει ο Lew, στην επιστολή του, «φαίνεται να υιοθετεί μια εντελώς νέα νομική προσέγγιση και να την εφαρμόζει αναδρομικά σε ευρεία κλίμακα».
Και συμπληρώνει ότι αυτό «εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη θεμελιώδη δικαιοσύνη και το αμετάκλητο των φορολογικών αποφάσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η ΕΕ έχει απορρίψει τις κατηγορίες περί φορολογικών διακρίσεων σε βάρος των αμερικανικών εταιρειών.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ricardo Cardoso υπογράμμισε ότι η ΕΕ εφαρμόζει τη νομοθεσία αδιακρίτως σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη - δεν υπάρχει καμία διάκριση σε βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν οι έλεγχοι στις φορολογικές πρακτικές των εταιρειών δεν θα μετατρέψουν την ΕΕ σε λιγότερο γοητευτικό πεδίο δραστηριοποίησης για τις ξένες επιχειρήσεις με τους 500 εκατομμύρια καταναλωτές της.
Η έλεγχοι της ΕΕ και η επιβολή ενδεχόμενων φόρων στις αμερικανικές εταιρείες αποτελούν κίνδυνο για την συλλογή φόρων στις ΗΠΑ. Και αυτό γιατί όσο περισσότερους φόρους πληρώνουν οι αμερικανικές εταιρείες εκτός συνόρων μετά από τους ελέγχους, τόσο μεγαλύτερες φορολογικές πιστώσεις δικαιούνται εντός συνόρων και αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές αρχές δεν θα πληρώσουν μεγάλη φορολογία όταν και αν επαναπατρίσουν τα κέρδη τους.
Ο κ. Lew παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του και για το γεγονός ότι αμερικανικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα δραστηριοποιούμενες στην Ευρώπη βρίσκουν τρόπο να «κλείσουν» τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης