Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: «Επί ποδός πολέμου» η BoE για ενδεχόμενο Brexit - Δισεπίλυτος γρίφος η πορεία της στερλίνας

CNBC: «Επί ποδός πολέμου» η BoE για ενδεχόμενο Brexit - Δισεπίλυτος γρίφος η πορεία της στερλίνας
Carney: Σε ενδεχόμενη μεγάλη εξασθένηση της στερλίνας το αποτέλεσμα πολύ πιθανόν θα ήταν στασιμοπληθωρισμός (stagflation) στη βρετανική οικονομία
Εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση κατά την οποία στο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 κερδίσει η άποψη της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), ετοιμάζει η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, οι αντίστοιχες προετοιμασίες της BoE απασχολούν τις πτέρυγες χρηματο-οικονομικής σταθερότητας, νομισματικής πολιτικής και χρηματο-πιστωτικής εποπτείας που διαθέτει.
Για την αποτροπή χαοτικών καταστάσεων στην αγορά συναλλάγματος στις ημέρες που θα οδηγούν στο δημοψήφισμα, η ΒοΕ σχεδιάζει να διεξάγει έκτακτες δημοπρασίες παροχής ρευστότητας (βρετανικές στερλίνες) στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να λάβουν χώρα τρεις έκτακτες δημοπρασίες λιρών, στις 14, 21 και 28 Ιουνίου 2016, αν και η υπερεπάρκεια μετρητών σε βρετανικές στερλίνες του χρηματο-πιστωτικού συστήματος δεν μπορεί από μόνη της να αποτρέψει το ενδεχόμενο μαζικών πωλήσεων του νομίσματος έναντι συναλλάγματος από τα βρετανικά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους μη Βρετανούς.
Πάντως, για την περίπτωση που τυχόν μαζική απόρριψη της στερλίνας οδηγήσει σε έλλειψη συναλλάγματος, η BoE σχεδιάζει να κάνει χρήση γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων (swaps) με άλλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να τελούν εν ισχύ από την εποχή της χρηματο-οικονομικής κρίσης.
Σε πρόσφατη επιστολή του προς τους Βρετανούς βουλευτές, ο (Καναδός) διοικητής της BoE, Mark Carney, εκτίμησε, ότι σε ενδεχόμενη μεγάλη εξασθένηση της στερλίνας το αποτέλεσμα πολύ πιθανόν θα ήταν στασιμοπληθωρισμός (stagflation) στη βρετανική οικονομία, καθώς από τη μία πλευρά το αυξημένο κόστος των εισαγωγών θα αύξανε την τιμή των εισαγόμενων προϊόντων (πληθωρισμός), όμως η απώλεια εμπιστοσύνης προς τη βρετανική οικονομία δεν θα οδηγούσε σε τόνωση της ζήτησης.
Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών έχει προβλέψει, ότι ενδεχόμενη μεγάλη εξασθένηση της στερλίνας θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων των εμπορικών τραπεζών, ακόμα και μετά από ενδεχόμενη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της BoE, λόγω τραπεζικής απώλειας της εμπιστοσύνης προς τη βρετανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης