Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεταρρυθμίσεις που «ανοίγουν» το χρηματιστήριό της σε ξένους επενδυτές ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία

Μεταρρυθμίσεις που «ανοίγουν» το χρηματιστήριό της σε ξένους επενδυτές ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει την κτήση από ξένους θεσμικούς επενδυτές άμεσου μεριδίου 10% σε εταιρείες της χώρας, από όριο 5% που ίσχυε μέχρι τώρα
Στην προσέλκυση δισεκατομμυρίων δολαρίων «φρέσκου χρήματος» επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία, στοχεύουν οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε η χώρα σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου 2016 για το χρηματιστήριό της.
Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν να εξομαλύνουν την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Σαουδικής Αραβίας, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί τη ζημιά που προκάλεσε στα οικονομικά της έσοδα η καθίζηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Το μεγάλο βασίλειο του Περσικού Κόλπου είχε ήδη επιτρέψει από τον Ιούνιο του 2015 τις άμεσες ξένες επενδύσεις στο χρηματιστήριό του, όμως υιοθέτησε μια εξαιρετικά προσεκτική στάση, επιβάλλοντας στενά ιδιοκτησιακά όρια και αυστηρές ελάχιστες προϋποθέσεις κτήσης σαουδαραβικών τίτλων στους ξένους οργανισμούς, επιχειρώντας να μειώσει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κεφαλαιαγοράς της.
Με τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι σαουδαραβικές αρχές «ανοίγουν» πολύ περισσότερο την αγορά στους ξένους επενδυτές, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις διάθεσης μεριδίου έως 5% του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, το οποίο θα ήταν δύσκολο να απορροφηθεί από τους εγχώριους επενδυτές λόγω της τεράστιας αξίας του.
Σύμφωνα με την εποπτική αρχή κεφαλαιαγοράς (CMA), oι μεταρρυθμίσεις στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας θα επιτρέψουν την κτήση από ξένους θεσμικούς επενδυτές άμεσου μεριδίου λίγο κάτω από 10% σε εταιρείες της χώρας, από όριο 5% που ίσχυε μέχρι τώρα.
Επίσης, πάντα σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται να καταργηθεί ο περιορισμός που ισχύει για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, ότι δεν μπορούν να ελέγχουν σωρευτικά πάνω από το 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του σαουδαραβικού χρηματιστηρίου.
Πάντως, όλοι οι ξένοι επενδυτές θα συνεχίσουν να υπόκεινται στον περιορισμό συμμετοχής σωρευτικά έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε εταιρείας εισηγμένης στο σαουδαραβικό χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης