Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Ιράν και Σαουδική Αραβία επισκιάζουν την όποια πιθανότητα για συμφωνία στην παραγωγή

tags :
ΟΠΕΚ: Ιράν και Σαουδική Αραβία επισκιάζουν την όποια πιθανότητα για συμφωνία στην παραγωγή
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του οργανισμού, επικαλούμενοι τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών
Υπό έντονους προβληματισμούς αναμένεται να διεξαχθεί η συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα, καθώς, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του οργανισμού, οι ολοένα αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία εκμηδενίζουν τις πιθανότητες μίας συμφωνίας για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των κρατών.
«Δε θεωρώ ότι θα αποφασιστεί κάτι στη συνάντηση» ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του οργανισμού, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αλλαγής στην πολιτική παραγωγής των χωρών, καθώς και κάποιο ενδεχόμενο πάγωμα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) η παραγωγή του Ιράν έχει σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την επιβολή των κυρώσεων, γεγονός που η Τεχεράνη προσπαθούσε εδώ και καιρό να επιτύχει, χωρίς να δείχνει καμία διάθεση να διαπραγματευτεί το εν λόγω ζήτημα με τις υπόλοιπες χώρες του οργανισμού.
Και παρά το γεγονός ότι πλέον το Ιράν δείχνει μεγαλύτερη προθυμία για διαπραγμάτευση του θέματος παραγωγής, η ανάκαμψη που έχουν σημειώσει οι τιμές του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα έχουν μειώσει την ανάγκη των πετρελαιοπαραγωγών κρατών για μία κοινή πολιτική στην εξαγωγή βαρελιών ημερησίως.
Παράλληλα, η πολυεπίπεδη ένταση που υπάρχει ανάμεσα στην Τεχεράνη και στο Ριάντ δείχνει να εκμηδενίζει τις πιθανότητες οποιασδήποτε συμφωνίας, με τους εκπροσώπους του οργανισμού να μη βλέπουν αλλαγή του τοπίου ούτε μέσω του νέου υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih.
«Το ζήτημα εξαρτάται από τις χώρες του ΟΠΕΚ που έχουν υψηλό επίπεδο παραγωγής, ωστόσο δε φαίνεται η Σαουδική Αραβία να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την άλλη πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης