Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Απαιτούνται πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Απαιτούνται πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Ως τα τέλη του έτους (2016) θα έχει λάβει το ΔΝΤ την οριστική απόφασή του για τη χορήγηση νέου δάνειου στην Ελλάδα
Έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί, καθώς η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο σημείο αυτό, όπου η εκταμίευση της νέας δόσης κατέστη επιτακτική ανάγκη.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα, Τετάρτη 25 Μαΐου, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στον απόηχο του χθεσινού μαραθώνιου Eurogroup, όπου το Ταμείο συμφώνησε το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους να μεταφερθεί… στο 2018.
Ωστόσο, το ΔΝΤ φέρεται να εκτιμά ότι σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, καθώς το χρέος τοποθετήθηκε πλέον και επίσημα στην ατζέντα, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά μη βιώσιμα επίπεδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup ήταν ότι οι Ευρωπαίοι ζητούσαν από το ΔΝΤ να συμφωνήσει ότι δεν έχει καμία ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι «που το Ταμείο δεν ήταν σε θέση να κάνει».
Παράλληλα, προσέθεσε πως το Ταμείο επιθυμεί να διασφαλίσει ότι τα μέτρα για το χρέος θα είναι σε σύμπνοια με ό,τι πιστεύει ότι χρειάζεται, κάτι που προς το παρόν δεν έχει συμβεί.
«Απαιτούνται πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», φέρεται ειπών.
Επιπλέον, επισήμανε ότι προτού το Ταμείο υιοθετήσει τη συμφωνία για την Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να έχει λάβει το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η μόνη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί στο ΔΣ του ΔΝΤ, είναι αυτή που έχει συντάξει το ίδιο το Ταμείο, ωστόσο, προσέθεσε, ότι συνολικά έχουν βελτιωθεί οι πιθανότητες για έγκριση από το ΔΣ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, το Ταμείο θα έχει αποφασίσει σχετικά με το α θα χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Αξίζει να επισημανθεί, τέλος, ότι σε πλήρη συμφωνία με τους υπόλοιπους δανειστές της Ελλάδας, ο αξιωματούχος του Ταμείου υποστήριξε ότι «εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει το πρόγραμμα με επιτυχία θα της χορηγηθεί ελάφρυνση του χρέους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση όχι».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης