Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Δύσκολη χρονιά λόγω τρομοκρατίας το 2016 για την τουριστική και αεροπορική βιιομηχανία της Ευρώπης

tags :
WSJ: Δύσκολη χρονιά λόγω τρομοκρατίας το 2016 για την τουριστική και αεροπορική βιιομηχανία της Ευρώπης
Η πρόσφατη, τραγική απώλεια του αιγυπτιακού αεροσκάφους στη Μεσόγειο επηρέασε για μία ακόμα φορά τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων στις εταιρείες χαμηλού κόστους
Δύσκολη χρονιά για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία αποδεικνύεται το 2016, τόσο λόγω των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, όσο και λόγω των πτώσεων, καταρρίψεων και εκρήξεων αεροσκαφών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια που αποδίδονται σε τρομοκρατικές πράξεις.
Τελευταίο επεισόδιο στην βλάβη του τουρισμού από δυσάρεστες εξελίξεις στις αεροπορικές πτήσεις αποτέλεσε η απώλεια αεροσκάφους της Egypt Air που εκτελούσε την πτήση 804 στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας το θάνατο των 66 επιβαινόντων σε αυτό.
Αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα αίτια της καταστροφής - άλλοι κάνουν λόγο για έκρηξη λόγω τρομοκρατικής δράσης, άλλοι για «βουτιά» του αεροσκάφους, άλλοι για πυρκαγιά σε αυτό - έχουν ήδη διαφανεί οι αρνητικές επιπτώσεις στις τουριστικές κρατήσεις.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet, Carolyn McCall, όσο και ο ομόλογός του της Ryanair, Michael O'Leary, επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους εμμέσως πλην σαφώς ότι η απώλεια του αιγυπτιακού αεροσκάφους επηρέασε για μία ακόμα φορά τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων στις εταιρείες χαμηλού κόστους.
Χαρακτηριστική του προβλήματος που προκαλεί η τρομοκρατία στον τουρισμό - φοβίζοντας τους επίδοξους ταξειδιώτες - αποτελεί η προειδοποίηση του τεράστιου γραφείου ταξειδίων Thomas Cook για αρνητικό επηρεασμό των ετησίων κερδών του το 2016, λόγω υποχώρησης των κρατήσεων κατά 5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Μικρή άνοδο 1% στις κρατήσεις του μέχρι στιγμής το 2016 πραγματοποίησε το μεγάλο γερμανικό ταξειδιωτικό γραφείο TUI, την οποία όμως απέδωσε στην αύξηση των ζητήσεων για κρουαζιέρες.
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξειδίων και Τουρισμού (WTTC), η οικονομική συνδρομή του διεθνούς τουρισμού στο παγκόσμιο ΑΕΠ του 2016 θα αυξηθεί σε 3,5%, από 3,1% το 2015.
Μάλιστα, η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ βοηθάει την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, που καθίσταται φθηνότερη για τους Αμερικάνους.
Μεγάλη πτώση παρουσιάζουν οι κρατήσεις για Βρυξέλλες (-30,4%) και Κωνσταντινούπολη (-43,7%), ενώ το Παρίσι εμφανίζει οριακή άνοδο (+0,6%), με ωφελημένους το Λονδίνο (+7%) και τη Ρώμη (+15%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης