Διεθνή

Bloomberg: Κυριολεκτικά τελειώνουν τα κρατικά ομόλογα που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ - Αγορές τίτλων 800 δισ. ευρώ

Bloomberg: Κυριολεκτικά τελειώνουν τα κρατικά ομόλογα που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ - Αγορές τίτλων 800 δισ. ευρώ
Τα γερμανικά ομόλογα υπολογίζεται ότι θα τελειώσουν τον Σεπτέμβριο 2016 ή το αργότερο τον Φεβρουάριο 2017, σε περίπτωση διεύρυνσης των κριτηρίων επιλεξιμότητας
Σοβαρό δίλημμα αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), Mario Draghi, μετά την αγορά ομολόγων στην ευρωζώνη από την ΕΚΤ συνολικής αξίας 800 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ έχει αγοράσει τόσα πολλά ομόλογα, που θα δυσκολευτεί να τιμήσει την - αυξημένη κατά το ένα τρίτο - μηνιαία αγορά ομολόγων 80 δισ. ευρώ που αποφάσισε τον Απρίλιο του 2016, καθώς λιγοστεύουν δραματικά οι τίτλοι που ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχει θέσει.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ έχει αναγκαστεί να στραφεί σε περισσότερες αγορές ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων και λιγότερο σε γερμανικά ομόλογα, καθώς φαίνεται ότι λιγοστεύουν ακόμα και αυτά.
Έτσι, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να διευρύνει τις κατηγορίες των ομολόγων που αποδέχεται να αγοράσει, καθώς διαφορετικά θα θέσει σε κίνδυνο την νομισματική τόνωση που υποτίθεται πως υπηρετούν τα μέτρα της.
Η Rabobank εκτιμά, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην ευρωζώνη ομόλογα αξίας 1,13 τρισ. ευρώ που προς το παρόν δεν ικανοποιούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ΕΚΤ, στα οποία θα μπορούσε να στραφεί στο άμεσο μέλλον η κεντρική τράπεζα του ευρώ.
Πάντως, ένας εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ δήλωσε χθες, ότι η κεντρική τράπεζα προσβλέπει με αυτοπεποίθηση στην υλοποίηση του ενισχυμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αρνούμενος οποιαδήποτε έλλειψη επιλέξιμων τίτλων.
Η έλλειψη ομολόγων όμως είναι αναμφισβήτητη και μάλιστα έχει δημιουργήσει ένα παράδοξο πρόβλημα στη γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank: Επειδή η αγορά κρατικών ομολόγων χωρών-μελών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ υλοποιείται δια μέσου των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος, η Bundesbank έχει επιφορτιστεί με την αγορά γερμανικών Bunds.
Όμως, επειδή η γερμανική οικονομία είναι η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, η Bundesbank αναγκάζεται να αγοράζει πολύ μεγάλες ποσότητες γερμανικών ομολόγων, προκαλώντας έλλειψη αυτών σε μια περίοδο κατά την οποία η Γερμανία δεν εκδίδει πολλά νέα ομόλογα.
Κατά τη διάρκεια ζωής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - τους τελευταίους 14 μήνες - τη μεγαλύτερη απόδοση προσφέρουν μέχρι στιγμής τα Bunds (2,2%), όμως τα γερμανικά ομόλογα υπολογίζεται ότι θα τελειώσουν, κυριολεκτικά, τον Σεπτέμβριο 2016 ή το αργότερο τον Φεβρουάριο 2017, σε περίπτωση που η ΕΚΤ διευρύνει τις αγορές της και σε εκδόσεις ομόσπονδων κρατιδίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης