Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινή δήλωση 4 σημείων ετοιμάζουν οι ηγέτες της ΕΕ για το Brexit - Τσίπρας: «Σοκ ιστορικών διαστάσεων» το δημοψήφισμα

Κοινή δήλωση 4 σημείων ετοιμάζουν οι ηγέτες της ΕΕ για το Brexit - Τσίπρας: «Σοκ ιστορικών διαστάσεων» το δημοψήφισμα
Τα κράτη-μέλη σέβονται απόλυτα την επιλογή του βρετανικού λαού, αλλά λυπούνται γι’ αυτή την εξέλιξη, που οδηγεί εκτός ευρωπαϊκού οικοδομήματος το Ηνωμένο Βασίλειο
Σε τέσσερα σημεία θα κινείται η κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών που θα συνταχθεί αύριο, Τετάρτη 29 Ιουνίου, μετά τη λήξη των εργασιών της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, που επικεντρώθηκε στην επόμενη ημέρα του Brexit.
Στο πρώτο σημείο του σχεδίου θα αποτυπώνεται ότι τα κράτη-μέλη σέβονται απόλυτα την επιλογή του βρετανικού λαού, αλλά λυπούνται γι’ αυτή την εξέλιξη, που οδηγεί εκτός ευρωπαϊκού οικοδομήματος το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο δεύτερο σημείο της κοινής δήλωσης θα γίνεται ξεκάθαρο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει ενωμένη, ως μία γροθιά και κινείται στον δρόμο της ανάπτυξης, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης και της προόδου, με σεβασμό στους πολίτες της.
Στο τρίτο σημείο θα αναφέρεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ένα συνεργαζόμενο κράτος, το οποίο θα έχει ειδική σχέση και πάντως αμοιβαία επωφελή με τα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Στο τέταρτο σημείο της κοινής δήλωσης των ηγετών, θα στέλνεται ξεκάθαρο μήνυμα προς της Βρετανία πως πρέπει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την έξοδό της από την ένωση, γεγονός που αποτυπώνει και τη σκληρή στάση που κρατά ο γαλλο-γερμανικός άξονας, αλλά και οι έξι χώρες-μέλη του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.

Αλ. Τσίπρας: Δεν πιστεύω στη λογική της τιμωρίας, αλλά όχι να τιμωρούνται και αυτοί που μένουν

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «σοκ ιστορικών διαστάσεων» εξηγώντας πως αυτό «αλλάζει τον χάρτη της Ευρώπης και αντί να διευρύνεται μικραίνει».
Παίρνοντας τον λόγο στον δείπνο ηγετών, τόνισε, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους γιατί τα αιτία της εθνικής αναδίπλωσης και του εθνικισμού είναι πολύ βαθιά, η λιτότητα, η κοινωνική κρίση και το δημοκρατικό έλλειμμα».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι κατανοεί τη δύσκολη θέση του David Cameron και δεν έκρυψε ότι ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι η Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία για Brexit.
Μάλιστα, ο έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε και σε μία σύγκριση για να καταδείξει τις διακρίσεις και την επιλεκτική μεταχείριση που συχνά αποτυπώνεται στις ενδοευρωπαϊκές σχέσεις.
«Είναι προφανής η διακριτική αντιμετώπιση Βρετανίας έναντι της Ελλάδας που ζήτησε ευελιξία και έντιμη συμφωνία και πήρε εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή ή Grexit», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να δείξει πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, πρόσημο και προσανατολισμό, να μη λειτουργεί με δύο ή περισσότερες ταχύτητες και πως όλοι είναι ισότιμα μέλη και κανείς δεν είναι «φιλοξενούμενος».
«Δε πιστεύω στη λογική της τιμωρίας σε όσους αποφασίζουν να φύγουν, αλλά όχι να τιμωρούνται αυτοί που μένουν», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας, ωστόσο, πως πρέπει να υπάρξει δέσμευση της βρετανικής πλευράς πως στην επόμενη Σύνοδο, ο νέος πρωθυπουργός θα υποβάλλει το αίτημα για ενεργοποίηση του Άρθρου 50 του κανονισμού της Ένωσης.
Επιπλέον, ο έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε στους ομολόγους του πως πρέπει να υπάρχει σαφής απόφαση και προσανατολισμός για το ποιοι, πως και από ποια πλευρά της Ευρώπης θα κάνουν την κρίσιμη διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας.
Θύμισε, μάλιστα, πως χθες έγιναν 4 διακυβερνητικές συσκέψεις, τονίζοντας με έμφαση πως οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς τους θεσμούς.

Δ. Αλ.
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης