Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Τρία προειδοποιητικά σημάδια που θα δείξουν εάν το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς την ύφεση

CNBC: Τρία προειδοποιητικά σημάδια που θα δείξουν εάν το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς την ύφεση
Η Goldman Sachs ανέφερε σε σημείωμά της τη Δευτέρα 27 Ιουνίου ότι προβλέπει πλέον μια «ήπια ύφεση» το 2017
Έπειτα από το αποτέλεσμα-σοκ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που ανέδειξε σε νικητή το Brexit, οι βρετανοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις κοιτούν νευρικά στον ορίζοντα για τα πρώτα σημάδια της ύφεσης.
Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών της χώρας, George Osborne, που προειδοποίησαν ότι η κατάσταση δεν θα είναι «παιχνίδι», περιμένουν μία ύφεση για τη χώρα, έπειτα από τις εξελίξεις με το δημοψήφισμα.
Η Goldman Sachs ανέφερε σε σημείωμά της τη Δευτέρα 27 Ιουνίου ότι προβλέπει πλέον μια «ήπια ύφεση» το 2017.
Όμως, το CNBC εξετάζει ποια θα μπορούσε να είναι τα πρώτα σημάδια ότι η επίκειται μία ύφεση.

Διαφημιστικές δαπάνες
Ο Martin Sorrell, διευθύνων σύμβουλος της WPP, του μεγαλύτερου ομίλου υπηρεσιών επικοινωνιών στον κόσμο, πιστεύει ότι η διαφήμιση τείνει να είναι το «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο», όταν πρόκειται για μια ύφεση.
«Στην ανάκαμψη, συνήθως ακολουθεί, καθώς οι άνθρωποι αυξάνουν τις δαπάνες τους μόνο όταν είναι σίγουροι για την ανάκαμψη.
Δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια για περικοπές, αν και οι σχετικές δαπάνες στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκαν μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος», είπε στο CNBC.

Υποθήκες
Άλλοι προβλέπουν ότι η αγορά κατοικίας θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημάδι.
Η αγορά, κυρίως στο Λονδίνο, έχει δει ραγδαία αύξηση των τιμών τα τελευταία χρόνια και μερικά στατιστικά στοιχεία έδειχναν κάποια επιβράδυνση στα υψηλότερης ποιότητας λονδρέζικα ακίνητα, ακόμη και πριν από το δημοψήφισμα.
Ο James Knightley, οικονομολόγος της ING για το Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύει ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων είναι μια καλή εικόνα για να δει κανείς τις εξελίξεις.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι ένα σημείο εκκίνησης για μια ύφεση στην αγορά ακινήτων.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι αγοραπωλησίες ανέκαμψαν ελαφρώς το Μάιο, αλλά εξακολουθούν να είναι περίπου 2% χαμηλότερα από το Μάιο του 2015.
Οι αριθμοί καταγράφουν διακυμάνσεις τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά, παρ' όλα αυτά, ο όποιος αντίκτυπος από το Brexit δεν θα φανεί στα επίσημα στοιχεία τουλάχιστον μέχρι να δημοσιοποιηθούν οι αριθμοί για τον Ιούλιο στα τέλη Αυγούστου.

Προσλήψεις
Μία έρευνα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των 1.092 μελών του Ινστιτούτου Διευθυντών πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την επιχείρησή τους, με το 24% να προβλέπει ότι θα παγώσει τις προσλήψεις και το 5% να μιλά για απολύσεις.
Εν τω μεταξύ, ένα ανέκδοτο σχόλιο από τον Erik Nielsen, επικεφαλής παγκόσμιο οικονομολόγο της UniCredit, την Κυριακή 26 Ιουνίου, επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα.
«Ο γείτονάς μου εδώ στο Chiswick (Λονδίνο), ο οποίος διευθύνει μια μικρή εταιρεία πληροφορικής, που συνεργάζεται κατά κύριο λόγο με τις οικονομικές και νομικές βιομηχανίες, μου είπε σήμερα το πρωί ότι ακυρώθηκε σχεδόν ολόκληρο το βιβλίο παραγγελιών του την Παρασκευή 24 Ιουνίου από πελάτες που βάζουν τα έργα τους σε αναμονή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Για καθεμία από αυτές τις "μικρές καταστροφές"», θα πρέπει να υπάρχει μια μικρομεσαία επιχείρηση στη βόρεια Αγγλία, που θα επεκτείνει το βιβλίο της, λόγω των δήθεν καλών νέων από το Brexit.
Θα κάνουμε μια υπόθεση: Αποκλείεται να συμβεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης