Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δίκη για το σκάνδαλο της Petrobras ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula

tags :
Σε δίκη για το σκάνδαλο της Petrobras ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula
Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Lula είχε αποπειραθεί να εξαγοράσει τη σιωπή ενός πρώην διευθυντή της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας Petrobras.
Σε δίκη για απόπειρα παρακώλυσης της δικαιοσύνης στο πλαίσιο του σκανδάλου της Petrobras παραπέμπεται ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula και ιστορικός ηγέτης της κεντροαριστεράς της χώρας.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Lula ο οποίος ήταν Πρόεδρος της Βραζιλίας την περίοδο 2003-2011, είχε αποπειραθεί να εξαγοράσει τη σιωπή ενός πρώην διευθυντή της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας Petrobras, του Νέστορ Σερβερό, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση τον Ιανουάριο του 2015 στο πλαίσιο της έρευνας για το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο.
Η υπόθεση εκτιμάται ότι προκάλεσε ζημίες ύψους τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων στην εταιρεία-κολοσσό της Βραζιλίας και μέρος των χρημάτων αυτών καρπώθηκαν πολιτικοί διαφόρων κομμάτων, επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη της Petrobras.
Την Παρασκευή παραπέμφθηκαν επίσης σε δίκη άλλα έξι πρόσωπα, που κατηγορούνται ότι ενέχονται στο σκάνδαλο, ανάμεσά τους ο τραπεζίτης Αντρέ Εστέβες, ο Ζουζέ Κάρλους Μπουμλάι, κτηνοτρόφος και προσωπικός φίλος του Λούλα, και ο πρώην γερουσιαστής του Κόμματος Εργατών (PT) Ντελσίντιου ντο Αμαράλ.
Ο Lula ο οποίος ως πρώην Πρόεδρος δεν έχει κανένα προνόμιο, βρίσκεται στο στόχαστρο και άλλης έρευνας, καθώς υπάρχουν υποψίες, ότι έλαβε χρήματα από εταιρείες του ομίλου BTP, που εξασφάλιζε συμβάσεις από την Petrobras χάρη σε δωροδοκίες.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας υπέβαλε την Πέμπτη αίτημα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, καλώντας την να καταγγείλει την "κατάχρηση εξουσίας" σε βάρος του, ανακοίνωσαν δικηγόροι του στο Λονδίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης