Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shearman Sterling: Το πείραμα της ΕΚΤ να αγοράζει εταιρικά ομόλογα θα έχει πολύ άσχημο τέλος

tags :
Shearman Sterling: Το πείραμα της ΕΚΤ να αγοράζει εταιρικά ομόλογα θα έχει πολύ άσχημο τέλος
Ορισμένες επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες δημιουργούν νέο χρέος μόνο και μόνο για να το αγοράσει η ΕΚΤ.
Η απόφαση υψηλού ρίσκου της ΕΚΤ να αγοράζει και εταιρικό χρέος στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει άσχημο τέλος υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές.
Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται παράλογα στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ αγοράζει ιδιωτικό χρέος δίνοντας ελάχιστη προσοχή στην ασφάλεια.
Με τη σειρά τους, εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων εκδίδουν ομόλογα απλά επειδή γνωρίζουν εκ των προτέρων η ΕΚΤ θα τα αγοράσει αναφέρει το Zero Hedge.
Είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα για το πώς η αγορά προσαρμόζεται στα άκρα της νομισματικής πολιτικής και είναι ένα ασφαλές συμπέρασμα πως το πείραμα δεν θα τελειώσει καλά.
Προς το παρόν, είναι ο παράδεισος του πωλητή, καθώς οι εταιρείες φτιάξτε Ομόλογα για Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα αγοράζει όλα....δουλεύει καλά.
Το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει δημιουργήσει τόση κινητικότητα στις πιστωτικές αγορές που ορισμένες επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες δημιουργούν νέο χρέος μόνο και μόνο για να το αγοράσει η ΕΚΤ.
Σε δύο περιπτώσεις, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα απευθείας από ευρωπαϊκές εταιρείες μέσω των αποκαλούμενων ιδιωτικών τοποθετήσεων.
Αυτή η πολιτική της ΕΚΤ έχει κάνει πλούσιους πολλούς εκδότες αλλά προκαλέσε σοβαρά προβλήματα στα συνταξιοδοτικά αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η ΕΚΤ ήταν η τελευταία κεντρική τράπεζα που άρχισε να υλοποιεί προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης το 2015, χρόνια μετά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, αλλά έχει επιδείξει μεγάλο ζήλο για αγορές ομολόγων. 
Τον Μάρτιο, αύξησε τις αγορές σε 80 δισεκ. ευρώ το μήνα από 60 δις και εξέπληξε τους επενδυτές, λέγοντας ότι θα προσθέσει σύντομα εταιρικά ομόλογα στη λίστα αγορών της.
Η αγορά εταιρικών ομολόγων ωστόσο ενέχει τεράστιο ρίσκο.
Συνήθως δεν θα υπάρχει ενημερωτικό δελτίο, δεν υπάρξει καμία διαφάνεια, δεν θα υπάρξει ένα δελτίο τύπου.
Όλα γίνονται διακριτικά, "δήλωσε ο Α. Gkoutzinis, επικεφαλής των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών στο δικηγορικό γραφείο Shearman & Sterling LLP.
Η ΕΚΤ εκτελεί τις αγορές ομολόγων μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία λειτουργούν ως υποκαταστήματα.
Η Τράπεζα της Ισπανίας κατέχει μερικά από τα 500 εκατομμύρια ιδιωτικής τοποθέτησης που εκδίδονται από την ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol SA, την 1η Ιουλίου, και και μέρος των 200 εκατ από την ισπανική επιχείρηση ηλεκτρισμού Iberdrola στις 10 Ιουνίου, δύο ημέρες μετά το πρόγραμμα της ΕΚΤ τέθηκε σε εφαρμογή.
Και οι δύο εκδόσεις ήταν της Morgan Stanley και είναι οι μόνες ιδιωτικές τοποθετήσεις που εκδίδονται από την έναρξη του προγράμματος αγοράς εταιρικού χρέους από την ΕΚΤ που έχουν αγοραστεί από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι φούσκες συνεχίζουν να φουσκώνουν.
Ήδη το χρέος με αρνητικά επιτόκια είναι 13,5 τρισεκ. και περιλαμβάνει κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

ECB Effect

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης