Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκικά άρματα μάχης εισβάλλουν σε συριακό έδαφος - Σφυροκοπούν στόχους του ISIS και των Κούρδων

tags :
Τουρκικά άρματα μάχης εισβάλλουν σε συριακό έδαφος - Σφυροκοπούν στόχους του ISIS και των Κούρδων
Κρίσιμη επίσκεψη Biden (αντιπρόεδρος ΗΠΑ) στην Τουρκία – Συνάντηση με Erdogan, Yildirim
(upd10) Σε συριακά εδάφη έχουν εισβάλλει τουρκικά άρματα μάχης βάλλοντας κατά στόχων του ISIS στη Συρία.
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, στην πόλη Τζαραμπλούς, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Η Τουρκία θα καταστρέψει όλες τις απειλές στη βόρεια Συρία» φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayip Erdogan.
«Στις 4:00 σήμερα (24/8/2016) το πρωί, άρχισαν οι επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Συρίας εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν τη χώρα μας, όπως το Daesh (αραβικό όνομα για το Ισλαμικό Κράτος) και το PYD (το κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας)» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος από την Άγκυρα.
«Αυτοί που προκάλεσαν την Τουρκία θα πρέπει να σκεφτούν τι θα τους συμβεί» είπε ο Erdogan μιλώντας από το προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα.
«Μας προκάλεσαν.
Είπαν ότι "στην Τουρκία θα συμβεί αυτό κι αυτό".
Τώρα τους λέω: θα πρέπει να σκεφτείτε τι θα συμβεί σε εσάς» συμπλήρωσε ο Ερντογάν απαντώντας στον συμπρόεδρο του PYD που είπε ότι «η Τουρκία θα ηττηθεί όπως συνέβη και με το Ισλαμικό Κράτος».
Η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έχει στόχο το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και τους Κούρδους πολιτοφύλακες (PYD), πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές, ο αντικειμενικός σκοπός αυτής της επιχείρησης είναι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αλλά κι η ενίσχυση της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η ανταπόκριση του γαλλικού πρακτορείου

Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, περίπου 10 τουρκικά άρματα μάχης διέσχισαν τα σύνορα και εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας και πυροβολούν προς την κατεύθυνση θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη συριακη πόλη Τζαραμπλούς.

A Turkish Army tank driving toward Syria on the border city of Karkamis, in the southern region of Gaziantep, on Wednesday.

Κούρδοι Συρίας: Η Τουρκία εισήλθε σε «βάλτο» και θα ηττηθεί

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατική Ένωση (PYD) των Κουρδων της Συρίας, έγραψε σήμερα σε ένα tweet ότι η Τουρκία εισέρχεται σε έναν «βάλτο» με την επιχείρησή της στη Συρία και θα ηττηθεί εκεί, όπως και το Ισλαμικό Κράτος.
Η Άγκυρα θεωρεί ως απειλή το PYD του Μούσλιμ, το οποίο μάχεται επίσης εναντίον του ΙΚ με την υποστήριξη των ΗΠΑ, λόγω των διασυνδέσεών του με τους κούρδους μαχητές που διεξάγουν το δικό τους αντάρτικο σε τουρκικό έδαφος από το 1984.
«Η Τουρκία είναι σε συριακό βάλτο. Θα ηττηθεί όπως το Νταές», έγραψε ο Μούσλιμ στο Twitter στα τουρκικά, αραβικά και αγγλικά. Νταές είναι το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους, γνωστού επίσης ως ISIS ή ISIL.

Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Στόχος μας η εκκαθάριση του Ισλαμικού Κράτους από τα νότια σύνορα 

Την εκκαθάριση του Ισλαμικού Κράτους από τα νότια σύνορα της χώρας έθεσε σαν κύριο στόχο της επιχείρησης ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο τονίζοντας ότι η Τουρκία αποτελεί στόχο των τζιχαντιστών επειδή «είναι μία από τις πιο σημαντικές χώρες στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».
Παράλληλα, ο Cavusoglu πρόσθεσε ότι οι δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων συνεχίζονται χωρίς κανέναν πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία συνεργάζεται μαζί με το Διεθνή Συνασπισμό σε ότι αφορά τις αεροπορικές επιχειρήσεις.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στους κούρδους αντάρτες, τονίζοντας ότι πρέπει να επιστρέψουν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, διαφορετικά ξεκαθάρισε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Το χρονικό

Με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, μονάδες τουρκικών ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησαν επιθετική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, με αντικειμενικό σκοπό την εξουδετέρωση ανταρτικών θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους στη συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας.
Ο τουρκικός στρατός έπληξε με πυρά πυροβολικού, στόχους στην πόλη Τζαραμπλούς που βρίσκεται στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών.
Την ίδια στιγμή, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, στην αναφερόμενη πόλη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.
Συνολικά, στο στόχαστρο της πολεμικής επιχείρησης βρέθηκαν 63 στόχοι του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια της Συρίας, που εβλήθησαν με πυρά πυροβολικού 224 φορές.





H επίσκεψη Biden στην Άγκυρα

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Joe Biden έφθασε στην Άγκυρα στο πλαίσιο μιας περιφερειακής περιοδείας, και ενώ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν μια επιχείρηση στη Συρία, σε συντονισμό με τον συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.



Θα είναι οι πρώτες υψηλού επιπέδου επαφές που θα έχουν ΗΠΑ και Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το οποίο μεταξύ άλλων πυροδότησε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών ιδιαίτερα ύστερα από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Άγκυρα κατά των ΗΠΑ για την υπόθεση έκδοσης του Fethullah Gulen (το καθεστώς Erdogan τον θεωρεί υποκινητή του πραξικοπήματος) στην Τουρκία.
Πριν από τις συναντήσεις του με τον Erdogan και τον Yildirim, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Τουρκίας, το οποίο υπέστη καταστροφές από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Biden πρόκειται να εκφράσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στον λαό της Τουρκίας και στη Δημοκρατία ενώ δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Yildirim να εκφράσει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.
Αναμφίβολα το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις επαφές του Biden θα είναι το θέμα του Gullen.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εκτιμάται πως θα απαντήσει στο πιεστικό αίτημα της Άγκυρας με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση του ανταποκρίθηκε αποστέλλοντας ήδη στην Τουρκία μια αντιπροσωπεία από εκπροσώπους των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών προκειμένου να εξετάσει το αίτημα.
Ωστόσο, όπως μεταδίδεται, ο Biden δεν πρόκειται να αναλάβει καμία δέσμευση για την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος, παρά το γεγονός ότι ο Erdogan θα εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για τη στάση των ΗΠΑ, δεδομένου ότι η Τουρκία εξέδωσε μια σειρά από τρομοκράτες στις ΗΠΑ χωρίς να ζητά περαιτέρω στοιχεία και αποδείξεις.
Άλλο μεγάλο θέμα των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι και η μάχη με το Ισλαμικό Κράτος αλλά και οι επιθέσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 24ωρα ο τουρκικός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις του τόσο κατά του ISIS όσο και κατά θέσεων των Κούρδων της Συρίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως δεν πρόκειται να τους επιτρέψουν να ανοίξουν ένα «διάδρομο» στη βόρεια Συρία.
Σημειώνεται πως η Άγκυρα θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να σταματήσει τη συνεργασία της με το PYD (Κούρδοι Συρίας), επισημαίνοντας την ανάγκη να σταματήσει η προέλαση τους στα σύνορα με την Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις ΗΠΑ – Τουρκίας για το μέλλον της συμμαχίας τους, ιδιαίτερα ύστερα από τη θεαματική στροφή της Άγκυρας προς τη Ρωσία και την επαπροσέγγιση με τον Vladimir Putin.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης