Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναβιώνει το τρίγωνο της διαπλοκής - Η Attica Bank και ο Στουρνάρας

WSJ: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναβιώνει το τρίγωνο της διαπλοκής - Η Attica Bank και ο Στουρνάρας
«Η κυβέρνηση επιδιώκει να αντικαταστήσει τους παλαιούς παίκτες με νέους, πιο κοντά στην καρδιά της» αναφέρει η Wall Street Journal
Με αναφορές στην υπόθεση της Attica Bank αλλά και στην εμπλοκή του ζεύγους Στουρνάρα στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναβιώνει το τρίγωνο της διαπλοκής (κυβέρνηση-τράπεζα-ΜΜΕ) που ο ίδιος καταγγέλλει.
«Η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ελλάδας, της οποίας ηγείται η σκληρή αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως έχει πολλά από τα απολυταρχικά ένστικτα των κομμουνιστών πρώην εταίρων της, τις αξίες των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι απεχθάνεται» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται στην πρόσφατη έρευνα των εισαγγελικών αρχών στο γραφείο της συζύγου της Λίνας Νικολοπούλου-Στουρνάρα, τονίζοντας ότι η έφοδος φαινομενικά είχε σχέση με το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Αλλά αυτή η έφοδος είχε διαταχθεί από την εισαγγελέα της διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και όχι από τον δικαστή που είναι αρμόδιος για την υπόθεση, κάτι που είναι ιδιαίτερα παράτυπο.
Συνέβη μόνο λίγες ώρες αφού ο κ. Στουρνάρας είχε ενημερώσει την κυβέρνηση ότι είχε θέσει βέτο στις επιλογές της για θέσεις-κλειδιά συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου στην Attica Bank» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Η Attica Bank είναι μια ιδιαίτερα προβληματική τράπεζα συνδεδεμένη στενά με τον τομέα των κατασκευών.
Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι μέχρι να λυθεί το θέμα της ηγεσίας, τα δάνεια της Attica Bank θα παγώσουν.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο άρθρο, ο κ. Στουρνάρας εδώ και πολύ καιρό είναι ο κακός στην εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική κρίση.
Οι πρώτες τους συγκρούσεις έγιναν όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το 2012.
Ο κ. Στουρνάρας προσπάθησε να τρέξει έναν αριθμό μεγάλων επενδύσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε για «πολιτικό πραξικόπημα».
Μετά, τον Μάρτιο του 2014 ήταν ο υπουργός Οικονομικών της συντηρητικής κυβέρνησης Σαμαρά.
Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε πρόταση μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον αποκάλεσε «τον βασικό εκτελεστή του συμβολαίου εξόντωσης της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων».

Η κόντρα Βαρουφάκη-Στουρνάρα

Παράλληλα, στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην κόντρα του κ. Στουράρα με τον Γιάνη Βαρουφαή αλλά και τις κατηγορίες του πρώην υπουργού Οικονομικών εναντίον του διοικητή της ΤτΕ περί «εσωτερικού εχθρού, ο οποίος ήταν συνεχώς αντίθετος στην συκγρουσιακή διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης Τσίπρα».

Η υπόθεση Καλογρίτσα

Παράλληλα, στο άρθρο υπάρχουν αναφορές και στην υπόθεση του κ. Καλογρίτσα.
Όπως επισημαίνεται η Attica Bank «έχει χρηματοδοτήσει τα κατασκευαστικά ενδιαφέροντα του Χρήστου Καλογρίτσα, μια πηγή χρηματοδότησης που έφτασε στο απόγειο της κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η χώρα έμπαινε σε capital controls.
Οι περισσότερες δουλειές του κ. Καλογρίτσα σχετίζονται με έργα του Δημοσίου».
Στη συνέχεια, η Wall Street Journal αναφέρεται και στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, στην αποχώρηση του κ. Καλογρίτσα, αλλά και στα ερωτήματα που έθετε ο Πάνος Καμμένος ένα ο κ. Καλογρίτσας έχει τη δυνατότητα να καλύψει το ποσό για την άδεια.
«Την Δευτέρα, υπό την πίεση των αποκαλύψεων σχετικά με την Attica Bank και αδυνατώντας να πληρώσει εγκαίρως την πρώτη δόση, ο κ. Καλογρίτσας έχασε την άδεια» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι το παλιό τρίγωνο κυβέρνησης-τραπεζών-ιδιοκτητών ΜΜΕ, που ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε, δεν πρόκειται να απομακρυνθεί.
Ειδικά από τη στιγμή φαίνεται πως η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πρόθυμη να διαλύσει το παλαιό σύστημα, αλλά επιδιώκει να αντικαταστήσει τους παλαιούς παίκτες με νέους, πιο κοντά στην καρδιά της» καταλήγει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

(Πρώτη Ενημέρωση: 11:32, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης