Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild: Έτσι μας εξαπατούν στη διάσωση της Ελλάδας – Άγνωστο εάν θα παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

tags :
Bild: Έτσι μας εξαπατούν στη διάσωση της Ελλάδας – Άγνωστο εάν θα παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Η Γερμανική Βουλή έδωσε το πράσινο φως στο τρίτο πακέτο στήριξης υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ αναφέρει η γερμανική εφημερίδα
Για αθέτηση της υπόσχεσης της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα κάνει λόγο σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο: «Έτσι μας εξαπατούν στη διάσωση της Ελλάδας».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι «εδώ και ένα χρόνο η γερμανική κυβέρνηση αθετεί τις υποσχέσεις της στο ζήτημα της Ελλάδας» καθώς είναι ακόμα άγνωστο εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να λαμβάνει δισεκατομμύρια παρά το γεγονός ότι δεν πληρείται η βασική προϋπόθεση για το τρίτο πακέτο στήριξης.
Μήπως μας παραπλανούν σκόπιμα στο ζήτημα διάσωσης της Ελλάδας;
Πέρυσι το καλοκαίρι η γερμανική βουλή έδωσε το πράσινο φως στο τρίτο πακέτο στήριξης υπό μια προϋπόθεση: ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η καγκελάριος Merkel υπόσχονταν τότε ότι «το Ταμείο συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, θα συμμετάσχει και στη περαιτέρω διαδικασία».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών W.Schaeuble τόνιζε ότι για την γερμανική κυβέρνηση είναι όρος μια συμμετοχή του ΔΝΤ» υπογραμμίζει το δημοσίευμα της Bild, το οποίο προσθέτει:
«Στο μεταξύ η γερμανική βουλή έχει δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση 28,9 δις στην Αθήνα.
Το Ταμείο όμως ακόμα δεν έχει αποφασίσει για τη συμμετοχή του.
Και η απόφαση θα καθυστερήσει, μιας και η επικεφαλής Christine Lagarde θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους.
Την περασμένη εβδομάδα οι ειδικοί του Ταμείου αξιολογώντας τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατέληξαν στο πικρό συμπέρασμα ότι χωρίς κούρεμα η χώρα δεν θα ξανασταθεί στα πόδια της.
Από την πλευρά του ωστόσο το Βερολίνο απορρίπτει ένα κούρεμα.
Το γεγονός ότι εκταμιεύονται δις για την Αθήνα παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ο ρόλος του ΔΝΤ, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη δυσθυμία στους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο φιλοξενεί και δηλώσεις του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτής Christian von Stetten.
«Πολλοί βουλευτές αισθάνονται ότι εξαπατούνται.
Αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του κοινοβουλίου» αναφέρει ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του CDU, Michael Fuchs τονίζει ότι «ακούμε συνέχεια ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει», εκφράζοντας την ευχή «το ΔΝΤ να δώσει σύντομα το πράσινο φως».
Πάντως, ο χριστιανοκοινωνιστής πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Peter Ramsauer ζητά ακόμα και νέα ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για το τρίτο πακέτο στήριξης:
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει το κοινοβούλιο αν θα τηρήσει την υπόσχεσή της για συμμετοχή του Ταμείου και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής με τα δις που προβλέπονται για την Ελλάδα.
Σε περίπτωση που το Ταμείο δεν αποφανθεί μέχρι τα τέλη του έτους θα πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και να παγώσει άμεσα κάθε καταβολή δόσεων προς την Ελλάδα» τονίζει ο Peter Ramsauer.
Επισημαίνεται πως σε ομιλία του χθες στην Επιτροπή Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Bundestag ο Schaeuble εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης τονίζοντας ότι το Ταμείο «πρέπει και θα συμμετάσχει» στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, απορρίπτοντας για μια ακόμα φορά μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μιας και όπως είπε η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αποπληρωμές χρέους ή τα καταβαλλόμενα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης