Τελευταία Νέα
Διεθνή

V. Dombrovskis: Απομένει πολύ δουλειά στους τομείς που είναι σημαντικοί για την οικονομία της ΕΕ

V. Dombrovskis: Απομένει πολύ δουλειά στους τομείς που είναι σημαντικοί για την οικονομία της ΕΕ
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέκρινε τις μεταρρυθμίσεις στη «Βασιλεία ΙΙΙ»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δουλέψει ακόμα σκληρά για να βελτιώσει τους τομείς που είναι σημαντικοί για την οικονομία της, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Valdis Dombrovskis
Μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επικεντρώθηκε περισσότερο στον τραπεζικό τομέα και στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, γνωστών ως «Βασιλεία ΙΙΙ».
Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή της Βασιλείας έχει θέσει καταληκτική προθεσμία το τέλος του 2016 για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της «Βασιλείας ΙΙΙ», η οποία έχει σκοπό να καταστήσει πιο ασφαλή τον τραπεζικό τομέα.
Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, φοβούμενοι πως αυξάνει δυσανάλογα το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες για τους κινδύνους που έχουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους.
Ενδεικτικά, υπολογίζεται πως η «Βασιλεία IV» θα αυξήσει έως και 50% τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Όπως έχουν τα πράγματα, οι προτάσεις που έθεσε σε διαβούλευση η Βασιλεία θα σήμαιναν σημαντικές αυξήσεις των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών σε όλους τους τομείς.
Θέλουμε να αποφύγουμε αλλαγές, οι οποίες θα οδηγούσαν σε σημαντική αύξηση των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών που επωμίζεται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας.
Δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε μία λύση που θα επιβάρυνε αδικαιολόγητα τη χρηματοδότηση της ευρύτερης οικονομίας της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Dombrovskis, σύμφωνα με τα ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατακρίνοντας έτσι τη μεταρρύθμιση, ενώ συμπλήρωσε:
«Είναι απόλυτα φυσιολογικό, μία τράπεζα που εστιάζει στον δανεισμό σε έναν τομέα και μία περιοχή με χαμηλούς κινδύνους να έχει χαμηλότερη μέση στάθμιση κινδύνου από ό,τι μία τράπεζα που λειτουργεί αλλού.
Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης