Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN money: Η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν συνεπάγεται αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου

CNN money: Η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν συνεπάγεται αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου
Δεν αναμένονται αλλαγές στην αγορά μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη άνω του 5% μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΟΠΕΚ για προτεινόμενη περικοπή.
Στη συνέχεια όμως κάποια από αυτά τα κέρδη χάθηκαν.
Σύμφωνα με το CNN Money, ο Julian Jessop, επικεφαλής της Capital Economics, επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις αγορές πετρελαίου.
«Η συμφωνηθείσα περικοπή είναι μικρή και από ένα ήδη υψηλό επίπεδο παραγωγής» τόνισε ο ίδιος.
Η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια στροφή 180 μοιρών από τη Σαουδική Αραβία, που είχε οδηγήσει τον ΟΠΕΚ σε μια ευκαιριακή παραγωγή για να αναγκάσει τους πιο ακριβούς ανταγωνιστές να βγουν από την αγορά.
Επίσης σηματοδοτεί ότι οι Σαουδάραβες μπορούν να λειτουργήσουν με ασπίδα το αντίπαλό της Ιράν ακόμα και αν αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με τις συνέπειες των πολύ χαμηλών τιμών.
«Στο πρόσφατο παρελθόν, είχαμε δύο από τα ιδρυτικά μέλη μας που ήταν σε πόλεμο» είπε στο CNN Μoney o γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo.
«Ήμουν πραγματικά εντυπωσιασμένος με τον τρόπο που επικεντρώθηκαν στις βασικές αρχές και καταλήξαμε σε αυτή την ιστορική απόφαση» επισημαίνει ο ίδιος.

Δεν αναμένονται αλλαγές στην αγορά

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, παρά τον ισχυρό συμβολισμό της συμφωνίας, υπάρχουν κάποιοι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην αγορά
Πιο αναλυτικά:

1. Υπάρχει ήδη πάρα πολύ πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, διότι ο κόσμος έχει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι μπορεί να καταναλώσει.
Επισημαίνεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση και την επόμενη χρονιά.

2. Ορισμένες χώρες θα συνεχίσουν τις γεωτρήσεις

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, που είχε προηγουμένως αρνηθεί να μειώσει την παραγωγή.
Ωστόσο δεν συμβεί το ίδιο και μερικούς άλλους κορυφαίους εξαγωγείς αργού πετρελαίου.
Στο Ιράν θα επιτραπεί να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή.
Η Νιγηρία και η Λιβύη, των οποίων ορισμένες εγκαταστάσεις πετρελαίου ήταν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο.
«Αυτή η συμφωνία υπολείπεται κατά πολύ από τις αρχικές ελπίδες για ένα συντονισμένο σχέδιο με τους μεγάλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, ιδιαίτερα τη Ρωσία» δήλωσε ο Jessop.

3. Η συμφωνία ενδέχεται να μην τηρηθεί

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Αλγέρι είναι μόνο προκαταρκτική και η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν θα επικυρωθεί στην επόμενη επίσημη συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο παραμένει, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

4. Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν πραγματικά πολύ χαμηλές

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, αλλά μόνο έως το υψηλό των 47,50 δολ. ανά βαρέλι.
Αυτή δεν είναι καν η υψηλότερη τιμή για φέτος, ενώ εξακολουθεί να παραμένει πολύ κάτω από το εύρος των 100 δολ. και άνω που έχει σημειωθεί κατά τα προηγούμενα έτη.
Έτσι, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να δουν μια μικρή άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, είναι απίθανο να οδηγήσει σε μια μεγάλη αύξηση μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Spencer Welch αναλυτής πετρελαίου στη IHS Markit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης