Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άμεσα το bail in στους ομολογιούχους της Monte dei Paschi - Weidmann (Bundesbank): Δεν αποκλείεται και κρατική βοήθεια

Άμεσα το bail in στους ομολογιούχους της Monte dei Paschi - Weidmann (Bundesbank): Δεν αποκλείεται και κρατική βοήθεια
Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να εκδοθεί το έκτακτο διάταγμα για bail in στους ομολογιούχους της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica
(upd5) Την άμεση και απαραίτητη διάσωση της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena υποστηρίζει ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, που δημοσιεύεται την Κυριακή 11/12, αναφέρει ότι η διάσωση της ιταλικής τράπεζας που βρίσκεται ένα βήμα από την κατάρρευση ασκεί μεγάλη πίεση στην ιταλική κυβέρνηση.
Για τη διάσωσή της απαιτούνται μέχρι στιγμής 5 δις ευρώ γεγονός που θα αναγκάσει και την ΕΚΤ να μετέχει στη διάσωσή της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας καθώς η χώρα αδυνατεί να καλύψει μόνη της το ποσό.
Κατά τον Weidmann δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και η συμμετοχή κρατικών κεφαλαίων στην διάσωση της Monte Dei Paschi

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να εκδοθεί το έκτακτο διάταγμα για bail in στους ομολογιούχους της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, καθώς ο SSM (μηχανισμός εποπτείας της ΕΚΤ) απέρριψε το αίτημα για παράταση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης, ύψους έως 5 δισ. ευρώ. 

Η μετοχή της προβληματικής ιταλικής τράπεζας υποχώρησε έως και 14%, καθώς ο χρόνος τελείωσε για την προβληματική ιταλική τράπεζα, η οποία αδυνατεί να αντλήσει τα ιδιωτικά κεφάλαια για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 
Μετά το «όχι» της ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 16:30, ώρα Ελλάδος.  
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, από το bail in αναμένεται να εξαιρεθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, καθώς η ιταλική τράπεζα διαθέτει 5 δισ. ευρώ ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης, με τα 2 δισ. ευρώ να βρίσκονται στα χέρια επενδυτών λιανικής
Όπως σημειώνουν οι FT, δεν αποκλείεται το bail in να δρομολογηθεί εντός του Σαββατοκύριακου.
Το αίτημα της Ιταλίας για παράταση, στηρίχθηκε στο γεγονός ότι οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών δεν κατάρρευσαν στον απόηχο της παραίτησης Renzi μετά την ήττα στο δημοψήφισμα. 
Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters και οι Financial Times. 
Σημειώνεται ότι η Ιταλία ζήτησε από την ΕΚΤ την παράταση της ασφυκτικής προθεσμίας για τη διάσωση της, διαφορετικά είναι έτοιμη να κατηγορήσει την ΕΚΤ ως υπαίτια για τις απώλειες που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές της (bail in) αν η Ρώμη εξαναγκαστεί να την εθνικοποιήσει επειγόντως με κεφάλαια των φορολογούμενων.
Πάντως, στον απόηχο της απόρριψης από την ΕΚΤ του αιτήματος για παράταση της αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Monte dei Paschi, ο πρόεδρος της ιταλικής τράπεζας εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός.
«Δεν ανησυχώ καθόλου για την κατάσταση της τράπεζας» δήλωσε χαρακτηριστικά o Alessandro Falciai, όπως μεταδίδει το Reuters.

Reuters: Δεν έχει υπάρξει επικοινωνία Monte dei Paschi - ΕΚΤ, μετά το αίτημα για παράταση της ΑΜΚ

Δεν έχει υπάρξει επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της ιταλικής Monte dei Paschi di Siena, μετά το αίτημα της δεύτερης στην πρώτη, για παράταση του χρονικού περιθωρίου ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, ο εποπτικός μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ έχει απορρίψει το αίτημα, ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Monte dei Paschi δεν έχει λάβει κάποια ενημέρωση, σχετικά με την… «τύχη» του αιτήματος.
Πιο συγκεκριμένα, η ιταλική τράπεζα δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με την ΕΚΤ από την υποβολή του αιτήματος και έπειτα.
Σήμερα συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, όπως μετέδιδαν νωρίτερα οι FT, σχετικά με το αν θα προχωρήσουν σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ουσιαστικά με bail-in, ή αν θα συνεχίσουν με το σχέδιο για την ΑΜΚ.
Σύμφωνα με το Reuters, προς το παρόν συνεχίζονται οι προσπάθειες για ΑΜΚ στην αγορά, με το Δ.Σ. να διακόπτεται για σήμερα και να συνεδριάζει εκ νέου την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου.
Δίνεται, λοιπόν, το περιθώριο 48 ωρών στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις, χρόνος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για… αλλαγές αποφάσεων.

Πηγές ΕΚΤ στο Reuters: Μετά τη Monte dei Paschi, να ακολουθήσουν κι άλλες διασώσεις τραπεζών 

Την ελπίδα του μετά τη Monte dei Paschi να ακολουθούσουν και άλλες κρατικές διασώσεις τραπεζών εκφράζει αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Reuters. 
Ειδικότερα, εξέφρασε την ελπίδα του πως μία «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» της Monte dei Paschi από το ιταλικό κράτος, θα ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες «ενέσεις ρευστότητες» και από άλλα κράτη προς τις εγχώριες τράπεζες. 
Με τον όρο «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» εννοείται ένα είδος κρατικής παρέμβασης σε μία δοκιμαζόμενη τράπεζα που βρίσκεται υπό διάλυση.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα bail-in ή μία διαγραφή ομολόγων από το παθητικό της τράπεζας. 
«Συμφωνούμε στο ότι η Monte dei Paschi χρειάζεται μια προληπτική ανακεφαλαίωση.
Μόλις γίνει αυτό, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες τράπεζες», σχολιάζει ο αξιωματούχος της Ε.Κ.Τ.

Έτοιμη να παρέμβει με έκτακτο διάταγμα για τις τράπεζες που έχουν ανάγκη η ιταλική κυβέρνηση

Έτοιμη να παρέμβει με έκτακτο διάταγμα για να βοηθήσει τις τράπεζες που έχουν ανάγκη φέρεται να είναι η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.
Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος της Ιταλίας δήλωσε επίσης στο πρακτορείο πως το υπουργικό Συμβούλιο της χώρας δεν έχει σκοπό να συνεδριάσει αύριο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου για την κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Το Δ.Σ. της Monte dei Paschi συνεδριάζει για το μέλλον της τράπεζας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Monte dei Paschi συνεδριάζει εκτάκτως απόψε, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει άμεσα σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, κάτι που ενέχει απώλειες για τους ομολογιούχους, ή αν θα προσπαθήσει για μια τελευταία φορά να βρει λύση από τις αγορές για τα 5 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, που χρειάζονται για να σταθεί η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλία στα πόδια της.
Την είδηση μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, στην ηλεκτρονική έκδοσή της, επικαλούμενη τρεις πηγές κοντά στο διοικητικό συμβούλιο.
Όπως επισημαίνουν οι FT, η απόφαση του Δ.Σ. και του διευθύνοντος συμβούλου, Marco Morelli - που θα μπορούσε να υλοποιηθεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο - έρχεται μετά την απόφαση του εποπτικού συμβουλίου (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) απέρριψε το αίτημα της τράπεζας για επέκταση του χρονικού περιθωρίου για την εξεύρεση των 5 δισ. ευρώ κατά τρεις εβδομάδες.
Στο αίτημά της, η Monte dei Paschi υποστήριζε πως η πολιτική αναταραχή, ως αποτέλεσμα της παραίτησης Renzi, μετά την απόρριψη της συνταγματικής αναθεώρησης στο δημοψήφισμα, κατέστησε σχεδόν απίθανη την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με τους FT, η Ιταλία ανησυχεί για το ενδεχόμενο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινωθεί ΑΜΚ 13 δισ. ευρώ στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, τη UniCredit, που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017.
Επιπλέον, η ιταλική κυβέρνηση είναι επιφυλακτική μετά το bail in στους μικροεπενδυτές τεσσάρων μικρών τραπεζών έναν χρόνο νωρίτερα, που οδήγησε διαμαρτυρίες και τουλάχιστον μια αυτοκτονία.

Η μετοχή της Monte dei Paschi στο κλείσιμο



Η μετοχή της Monte dei Paschi περί τις 17:10



Νωρίτερα η μετοχή της Monte dei Paschi 



Το διοικητικό συμβούλιο της Monte dei Paschi - στην οποία μεγαλύτερος μέτοχος είναι το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών - είχε ζητήσει από την ΕΚΤ να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία ανακεφαλαιοποίησης της τραπέζης τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2017, ούτως ώστε να προλάβει να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει σύνθετη προσπάθεια αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά 5 δισ. ευρώ.
Σε επιστολή του προς την ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της ιταλικής τράπεζας επικαλέστηκε λόγους πολιτικής αστάθειας - λόγω της παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Matteo Renzi - οι οποίοι καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη ολοκλήρωση της ΑΜΚ πριν τον διορισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία.
Σε κάθε περίπτωση, αν η ΕΚΤ αρνηθεί το αίτημα της Monte dei Paschi είναι πολύ πιθανό, ότι αυτή θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το κράτος με χρήματα των Ιταλών φορολογούμενων, δηλαδή θα εθνικοποιηθεί, προκαλώντας - σύμφωνα με τους νέους, ισχύοντες κανόνες στην Ε.Ε. - τεράστιες απώλειες στους ιδιώτες ομολογιούχους τίτλων μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας.

Κρατική διάσωση της Monte dei Paschi δίχως bail in αποταμιευτών ζητά το Κίνημα 5 Αστέρων

Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για τη διάσωση της βαθύτατα προβληματικής - τρίτης μεγαλύτερης - ιταλικής τραπέζης Monte dei Paschi di Siena, χρησιμοποιώντας κρατικά κεφάλαια, προστατεύοντας παράλληλα τους μικρο-αποταμιευτές και πιστωτές της τραπέζης από κάθε απώλεια (bail in).
Αυτό υποστηρίζει το ευρωσκεπτικιστικό, «αντι-συστημικό» Κίνημα των 5 Αστέρων, η λαϊκή υποστήριξη για το οποίο μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ιταλία.
Πρακτικά, το Κίνημα ζητά από τη (νέα) ιταλική κυβέρνηση να αγνοήσει και να παραβεί τους νέους τραπεζικούς κανόνες που ισχύουν στην ευρωζώνη, αναλαμβάνοντας μόνη της τη διάσωση της τραπέζης, με χρήματα των Ιταλών φορολογούμενων.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα του διοικητικού συμβουλίου της Monte dei Paschi για παράταση της προθεσμίας ανακεφαλαιοποίησής της, το οποίο εδραζόταν στις έκτακτες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Matteo Renzi.
«Η ΕΚΤ δεν δίνει περισσότερο χρόνο στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα», όπως ανέφερε η ομάδα ευρωβουλευτών του Κινήματος σε ανακοίνωσή της στο ιστολόγιο (blog) του ιδρυτή του, Beppe Grillo.
«Τώρα η Monte dei Paschi είναι δυνατόν να διασωθεί μόνον με κρατικά κεφάλαια, με τρόπο που να αποφεύγει την πρόκληση απωλειών [bail in] στους μικρούς αποταμιευτές, όπως συνέβη πέρυσι», συνέχισε η ανακοίνωση, σε μια αναφορά στην κρατική διάσωση τεσσάρων μικρών ιταλικών τραπεζών στο πλαίσιο των κανόνων της Ε.Ε., η οποία οδήγησε σε απώλειες μεγάλο αριθμό πελατών λιανικής.
Το Κίνημα ζήτησε η διάσωση να χρηματοδοτηθεί μέσω της αύξησης του ελλείμματος του ιταλικού προϋπολογισμού.

(Πρώτη ενημέρωση: 14:39, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης