Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενοχλημένη η Ιρλανδία από την ευρω-απαγόρευση πραγματοποίησης απαραίτητων έργων υποδομών

Ενοχλημένη η Ιρλανδία από την ευρω-απαγόρευση πραγματοποίησης απαραίτητων έργων υποδομών
Εκτός από την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης, η Ιρλανδία παρουσιάζει και τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό στην Ε.Ε.
Οι αυστηροί, ενιαίοι δημοσιονομικοί κανόνες που δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας της ευρωζώνης, περιορίζουν το δυνητικό μέγεθος των επειγουσών επενδύσεων σε υποδομές που χρειάζεται άμεσα η Ιρλανδία, δημιουργώντας ένα εντεινόμενο πρόβλημα για την χώρα της ευρωζώνης με την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη.
Αυτό επεσήμανε με προφανή ενόχληση σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Michael Noonan, ο οποίος μόλις την περασμένη Δευτέρα 5/12 ζήτησε από τους ομολόγους του στο Eurogroup να προσφέρουν αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στη χώρα του, με σκοπό να προχωρήσει σε περισσότερες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές.
Όμως, το Eurogroup αποφάσισε να επιτρέψει μόνο στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες τους το 2017, καθώς είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά πλεονάσματα στην ευρωζώνη, αγνοώντας το αίτημα της Ιρλανδίας, που αναμένεται να καταφέρει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της το 2018 (από πρωτογενές έλλειμμα 14% το 2009).
Εκτός από την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης, η Ιρλανδία παρουσιάζει και τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό στην Ε.Ε., γεγονός που αν συνδυαστεί με την ανάσχεση των δημοσίων επενδύσεων στα πρόσφατα χρόνια της οικονομικής κρίσης της, αποκαλύπτει το μέγεθος της ανάγκης της Ιρλανδίας να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει τις υποδομές της.
«Αυτή η χώρα [Ιρλανδία] χρειάζεται τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές (επειδή) έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα: Μέχρι το 2050, δηλαδή σε μόλις μια γενεά, η εκτίμηση είναι πως ο ιρλανδικός πληθυσμός θα αυξηθεί σε 6,7 εκατ. άτομα, από 4,6 εκατ. άτομα σήμερα», όπως επεσήμανε με απόγνωση ο Noonan.
Ο ίδιος αμφισβήτησε την καταλληλότητα των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης, που απαιτούν τη συμμόρφωση όλων των χωρών-μελών της με τους ίδιους περιορισμούς, ανεξάρτητα από το στάδιο ανάπτυξής τους ή από την εξέλιξη του πληθυσμού τους.
Πάντως, το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Eurostat, σε μια προσπάθεια να καταφέρει να διατηρεί εκτός κρατικού προϋπολογισμού τα έργα που πραγματοποιούνται με Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ, PPPs), ούτως ώστε να μπορεί να δαπανά περισσότερα χρήματα για αμιγώς δημόσια έργα υποδομών.
Επισημαίνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το 2016 έχει χορηγήσει δάνεια 900 εκατ. ευρώ στην Ιρλανδία για την πραγματοποίηση ΣΔΙΤ, ενώ αναμένεται να χορηγήσει άλλα 1 δισ. ευρώ το 2017 για τους ίδιους σκοπούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης