Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Κρίσιμη η καταναλωτική συμπεριφορά στη Βρετανία στην προσεχή περίοδο εν μέσω Brexit

Carney (BoE): Κρίσιμη η καταναλωτική συμπεριφορά στη Βρετανία στην προσεχή περίοδο εν μέσω Brexit
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας επεσήμανε, ότι την τρέχουσα περίοδο οι προσδοκίες των καταναλωτών και της διεθνούς αγοράς συναλλάγματος για τις προοπτικές της Βρετανίας μετά το Brexit αποκλίνουν, αλλά πρέπει να αρχίσουν να συγκλίνουν
Αναλυτικά θα παρακολουθεί την καταναλωτική συμπεριφορά των Βρετανών εφεξής η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), για να διαπιστώσει αν η αυξημένη κατανάλωση που καταγράφεται στη βρετανική οικονομία μετά την απόφαση για Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, θα συνεχίσει και μετά την όψιμη άνοδο του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό τόνισε σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 ο διοικητής της BoE, Mark Carney, ο οποίος ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι Βρετανοί καταναλωτές να μειώσουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες λόγω της ενίσχυσης του πληθωρισμού, «αποθερμαίνοντας» την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.
Η βρετανική ανάπτυξη κατέγραψε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς το 2016 μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, όμως η BoE προβλέπει οικονομική επιβράδυνση για το 2017 λόγω της αύξησης του πληθωρισμού μετά την εξασθένηση της στερλίνας κατόπιν του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με τον Carney, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία, ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας βασίζεται στην κατανάλωση, αντί να βασίζεται σε επενδύσεις ή/και σε εξαγωγές, που προσφέρουν καλύτερες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε στοιχεία της τελευταίας 25ετίας που διαθέτει η BoE, σύμφωνα με τα οποία όταν η βρετανική ανάπτυξη βασίζεται στην κατανάλωση είναι ασθενέστερη σε σύγκριση με τις περιόδους στις οποίες η οικονομική ανάκαμψη είναι περισσότερο ισορροπημένη, επειδή συνδέεται με υψηλότερο επίπεδο επιτοκίων δανεισμού.
Ο Carney εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός, ότι τα βρετανικά νοικοκυριά - μέχρι στιγμής - δείχνουν να αγνοούν τις αβεβαιότητες που πηγάζουν από το Brexit.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας επεσήμανε, ότι την τρέχουσα περίοδο οι προσδοκίες των καταναλωτών και της διεθνούς αγοράς συναλλάγματος για τις προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός της Ε.Ε. αποκλίνουν, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουν να συγκλίνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης