Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Χρειάζεται πολύ δουλειά για να αποφασίσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα - Όχι σε haircut στο χρέος προς το παρόν

tags :
Lagarde: Χρειάζεται πολύ δουλειά για να αποφασίσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα - Όχι σε haircut στο χρέος προς το παρόν
Όπως διευκρίνισε, πρέπει να εξεταστούν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας αλλά και οι περίοδοι αποπληρωμής που της έχουν δοθεί
(upd) Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προς το παρόν κούρεμα του χρέους, διαμήνυσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, Christine Lagarde, μετά τη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel.
Όπως διευκρίνισε, πρέπει να εξεταστούν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας αλλά και οι περίοδοι αποπληρωμής που της έχουν δοθεί.
Επίσης, η κα Lagarde απηύθυνε έκκληση για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, ενώ διαπίστωσε πρόοδο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
«Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της.
Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια από τη λιτότητα», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ειδική συμφωνία για την Ελλάδα».
Μία ακόμα βαρυσήμαντη δήλωση της Γαλλίδας αξιωματούχου ήταν το ότι «χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά να γίνει, πριν παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Δ.Ν.Τ.».
Καταλήγωντας, εξέφρασε την ανάγκη «οι Ευρωπαίοι να αποκτήσουν ενιαία φωνή» σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ζήτημα.
«Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για θετική κατάληξη του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το bankingnews μετέδιδε: 

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν στο Βερολίνο οι ξεχωριστές και ιδιαίτερα κρίσιμες για την Ελλάδα συναντήσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Ελλάδας, με το Βερολίνο και το ΔΝΤ να προσπαθούν να βρουν τρόπους να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για το ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό, όπως άλλωστε επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση, με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) να κάνει λόγο για διαφαινόμενο συμβιβασμό Merkel - Lagarde.
Το ζητούμενο βέβαια είναι τι υποχωρήσεις ενδεχομένως να κάνει το Βερολίνο προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΔΝΤ τόσο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπονται για την Ελλάδα όσο και για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Δημοσιεύματα στο Γερμανικό Τύπο υποστηρίζουν ότι στόχος της συνάντησης Merkel – Lagarde είναι η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα, η οποία διαμάχη είναι και αυτή που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Tageszeitung «η συνάντηση των δύο κυριών στο Βερολίνο δεν θα αφορά όμως μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα» καθώς «τίθεται και το ερώτημα εάν η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει περαιτέρω στο όχι και τόσο προσφιλές πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ».
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «εάν η Lagarde και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει, εξέλιξη που όπως αναφέρεται, «θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».
Χθες πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κάλεσε το Βερολίνο να κάνει βήματα προς το ρεαλισμό και να εγκαταλείψει τις παράλογες απαιτήσεις του για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια, με τη γερμανική πλευρά ωστόσο να στέλνει μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις.
Πέρα από τη Lagarde, η καγκελάριος θα έχει ξεχωριστή συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, με τον οποίο πέρα από το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί και η επόμενη ημέρα της ΕΕ μετά το Brexit.

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa): Διαφαινόμενος συμβιβασμός Merkel - Lagarde

Τις λεπτομέρειες για τον διαφαινόμενο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, , θα συζητήσουν η καγκελάριος Angela Merkel και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde σήμερα (22/02) στο Βερολίνο.
O συμβιβασμός προβλέπει μία πιο "ευέλικτη ερμηνεία" για τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα από την πλευρά της Αθήνας.
Η συνάντηση θα γίνει το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια η Merkel θα παραθέσει δείπνο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker.
Προ ημερών, η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου υποστήριζε ότι Merkel και Lagarde είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ υποσχέθηκε στήριξη προς την καγκελάριο, συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και τη διερεύνηση πιθανών διευκολύνσεων για το ελληνικό πρόγραμμα το νωρίτερο το 2018, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις γερμανικές εκλογές.



Πρώτη ενημέρωση: 08:28, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης