Διεθνή

Ο Γιάνης Βαρουφάκης προειδοποιεί τη Λατινική Αμερική για τις τραπεζικές ολιγαρχίες

tags :
Ο Γιάνης Βαρουφάκης προειδοποιεί τη Λατινική Αμερική για τις τραπεζικές ολιγαρχίες
Πιστεύει ότι υπάρχει μια παράλληλη σχέση μεταξύ των πιέσεων που ασκεί το διεθνές τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και στη Λατινική Αμερική. 
Σε συνέντευξή του στην teleSUR, ο πρώην Έλληνας υπουργός εξήγησε πως το διεθνές τραπεζικό σύστημα επιβάλλει τα πολιτικά του συμφέροντα εις βάρος του πλούτου των λαών.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης πιστεύει ότι υπάρχει μια παράλληλη σχέση μεταξύ των πιέσεων που ασκεί το διεθνές τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και στη Λατινική Αμερική.
Για τον πρώην υπουργό, οι απειλές και τα συμφέροντα που έχουν καθοριστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ασφάλεια της περιοχής.
Ο Βαρουφάκης αφιέρωσε το χρόνο του από την παραίτησή του στο Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας το 2015 και μετά στη διερεύνηση των διεθνών οικονομικών φαινομένων.
Τώρα βρίσκεται στο Εκουαδόρ και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης του Rafael Correa.
Ο ελληνοαυστραλός οικονομολόγος είπε ότι παρακολουθούσε τον Ισημερινό εδώ και πολλά χρόνια, επειδή υπάρχει μια αντιστοιχία μεταξύ της κατάστασης του Εκουαδόρ και της Ελληνικής.
«Ο Ισημερινός έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες να διαχειριστεί μια οικονομία χωρίς δικό του νόμισμα. Όπως η Ελλάδα έχει ξένο νόμισμα, το ευρώ, το οποίο είναι στην πραγματικότητα το γερμανικό σήμα», ανέφερε σε αποκλειστική συνέντευξη του στην teleSUR.
Ωστόσο, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης εκ μέρους της κυβέρνησης του Εκουαδόρ ήταν εξαιρετική.
Προειδοποίησε ότι υπάρχει ένας φαύλος κύκλος που επηρεάζει τις οικονομίες όταν συνδέονται με φορολογικά μοντέλα πολλών χωρών.
«Το μοντέλο δεσμεύσεως νομισμάτων καταργεί τον έλεγχο των ιδίων νομισμάτων από τις κυβερνήσεις, αφήνοντάς τους ανήμπορους να ρυθμίσουν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική.
Αυτό συνέβη στην Ελλάδα. Η διεθνής τράπεζα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασώσει τις γερμανικές τράπεζες όταν ξέσπασε η οικονομική φούσκα του ευρώ στην Ελλάδα.
Η ΕΕ ανέμενε ότι τα μη πληρωτέα χρέη θα πληρώνονται από τα φτωχότερα και πιο αδύναμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας.
Ο κ. Βαρουφάκης προειδοποίησε ότι αυτό το μοντέλο, το οποίο αφήνει τις τραπεζικές ολιγαρχίες με περισσότερα χρήματα και τους φτωχούς φτωχότερους, είναι αυτό που προσπαθεί να επιβληθεί με τη συναίνεση της Ουάσινγκτον και του ΔΝΤ στις αναπτυσσόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης