Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Όταν αρρωσταίνουν, οι Έλληνες νησιώτες βασίζονται στους εθελοντές και στον… Θεό

tags :
Reuters: Όταν αρρωσταίνουν, οι Έλληνες νησιώτες βασίζονται στους εθελοντές και στον… Θεό
Οι ντόπιοι μετράνε τις ημέρες μέχρι το καλοκαίρι, όταν οι εθελοντές γιατροί της «Ομάδας Αιγαίου» έρχονται από την Αθήνα 
Όταν οι ντόπιοι σε αυτό το νησί του Αιγαίου αρρωστήσουν, πρώτα στρέφονται προς το ιατρείο.
Μετά στρέφονται προς τον… Θεό.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters», γιατρός δεν υπάρχει στη Θύμαινα, ένα άγονο, ανεμοδαρμένο νησί της ανατολικής Ελλάδας, με μόλις 150 κατοίκους.
Όπως και άλλοι στην περιοχή, πρέπει να ταξιδέψουν σε ένα μεγαλύτερο νησί, ή στην Αθήνα, αλλά τον χειμώνα η θάλασσα είναι επικίνδυνη και οι συνθήκες δύσκολες.
«Τον χειμώνα βασιζόμαστε στον Άγιο Γεώργιο», δήλωσε η Διονύσια Αμοργιανού, μια 82χρονη γυναίκα, δείχνοντας ένα εκκλησάκι πάνω από το λιμάνι.
«Προσευχόμαστε να μας κρατάει υγιείς γιατί είμαστε παραμελημένοι εδώ πέρα.
Απομονωμένοι».
Τα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας υποφέρουν εδώ και καιρό από την έλλειψη ιατρών και υπηρεσιών φροντίδας και δεν υπάρχει ανάκαμψη μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης και λιτότητας.
Το δημόσιο σύστημα δωρεάν ή χαμηλού κόστους υγειονομικής περίθαλψης στο οποίο βασίζονται εκατομμύρια Έλληνες έχει συρρικνωθεί, κυρίως λόγω των περικοπών δαπανών που ζητούν οι διεθνείς δανειστές με αντάλλαγμα τα τρία οικονομικά πακέτα διάσωσης που έχει λάβει η Ελλάδα από το 2010.
Τα νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους δεν έχουν μόνιμο γιατρό εδώ και χρόνια.
«Αγωνιζόμαστε πολύ τον χειμώνα και φοβόμαστε», δήλωσε ο Στυλιανός Μαρκάκης, ένας αποστρατευμένος ναυτικός, του οποίου ο 40χρονος γιος υποφέρει από μια σπάνια γενετική διαταραχή.
Οι ντόπιοι μετράνε τις ημέρες μέχρι το καλοκαίρι, όταν οι εθελοντές γιατροί που αποκαλούνται «Ομάδα Αιγαίου», ξεκινούν από την Αθήνα με φουσκωτά ταχύπλοα σκάφη και πραγματοποιούν ελέγχους και εξετάσεις αίματος σε απομακρυσμένα νησιά.
Σε μια πρόσφατη επίσκεψή τους, οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα καθώς η ομάδα κατέφτασε στο λιμάνι της Θύμαινας.
Έστησαν εξεταστήρια σε μια εγκαταλελειμμένη κλινική και σπίτια κατοίκων.
Χειροποίητες πινακίδες κατεύθυναν τους ασθενείς στον καρδιολόγο, στον γυναικολόγο, στον οφθαλμίατρο και σε άλλους.
«Εδώ είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε ο ογκολόγος Νίκος Τουρούτογλου.
Τα προβλήματα για την επόμενη γενιά θα είναι πιο έντονα.
Αυτόν τον μήνα, υπήρξε μεγάλη συγκίνηση στη βάπτιση του πρώτου νεογέννητου της Θύμαινας μετά από έξι χρόνια.
Τα ζευγάρια αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών διότι ακόμη και τα κοντινά νησιά δεν διαθέτουν υποδομές, δήλωσε ο Στέφανος Χάνδακας, γυναικολόγος.
Το κόστος μιας εξέτασης ρουτίνας, αξίας 50 ευρώ, θα έφτανε τα 1.000 ευρώ για μια γυναίκα που ταξιδεύει στην Αθήνα, σύμφωνα με το ίδιο.
Στη Θύμαινα, η ομάδα κάλυψε το κόστος της οικογένειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - 10.000 ευρώ και προσφέρει σήμερα τις υπηρεσίες της σε 27 νησιά χωρίς να έχει υπάρξει ούτε μία γέννηση σε τέσσερα χρόνια.
Οι τοπικοί άρχοντες έχουν προσφέρει κίνητρα στους νέους γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν φαγητού και στέγης, για να καλύψουν τις κενές θέσεις νησιών, αλλά πολλοί είναι απρόθυμοι να πάνε.
«Όλοι μου είπαν το ίδιο πράγμα:
Αν όλα πάνε καλά, είσαι εντάξει.
Αν κάτι δεν πάει καλά, είναι μόνο εσύ και ο Θεός», δήλωσε η Φλωρεντία Χριστοδουλίδου, η οποία εντάχθηκε στην «Ομάδα Αιγαίου» από τη Νέα Υόρκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης