Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αμερικανικές τράπεζες επενδύουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δικαιώνονται γι αυτό…

tags :
Οι αμερικανικές τράπεζες επενδύουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δικαιώνονται γι αυτό…
Η Goldman Sachs και η Bank of America Merrill κυριαρχούν στον κλάδο, τιτλοποιώντας μετοχές και ομόλογα από τα μελλοντικά εισιτήρια, την χορηγία στην ονομασία του γηπέδου και τα τηλεοπτικά έσοδα, για να χρηματοδοτήσουν τη βελτίωση των υποδομών
Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο επενδύουν οι αμερικανικές τράπεζες, αφού τα έργα ανοικοδόμησης και ανακατασκευής των ευρωπαϊκών ομάδων, αποδεικνύεται μία πολύ κερδοφόρα επιχείρηση, όπως έχουν διαπιστώσει από παρόμοιες επενδύσεις στο παρελθόν.
Οι αμερικανικές τράπεζες που επένδυσαν στην εξειδικευμένη κατασκευή και την ανακαίνιση αθλητικών σταδίων, έκαναν ένα επιπλέον άνοιγμα στην Ευρώπη, υπογράφοντας συμφωνία με την αγγλική ομάδα της Premier League Tottenham, το Μάιο του 2017.
Η Goldman Sachs και η Bank of America Merrill κυριαρχούν στον κλάδο, τιτλοποιώντας μετοχές και ομόλογα από τα μελλοντικά εισιτήρια, την χορηγία στην ονομασία του γηπέδου και τα τηλεοπτικά έσοδα, για να χρηματοδοτήσουν τη βελτίωση των υποδομών.
Με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευγενούς άμιλλας να περιορίζει τους ιδιοκτήτες των συλλόγων, οι τράπεζες ελπίζουν να επωφεληθούν από την ανάγκη των συλλόγων για νέες πηγές χρηματοδότησης.
«Χτίζουμε σε μια βάση στην Ευρώπη, αυτό που λέμε πράσινο πεδίο.
Θέλω να φτάσουμε στα 60 γήπεδα, από τα 40 που έχουμε τώρα», δήλωσε Greg Carey της Goldman Sachs, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στα οικονομικά που σχετίζονται με τον αθλητισμό στις ΗΠΑ.
Η Goldman και η Bofa είναι μεταξύ των τραπεζών που έχουν δανείσει την Tottenham, 400 εκατ. λίρες το Μάιο 2017, για να χρηματοδοτήσει το καινούργιο της γήπεδο 61.500 θέσεων στο Λονδίνο.
Το πενταετές δάνειο ασφαλίζεται στο νέο γήπεδο και τα συναφή εμπορικά έσοδα τις ημέρες των αγώνων.
Ο Carey σχεδιάσει συμφωνίες αξίας πάνω από 20 δις. δολάρια για κατασκευή γηπέδων για τους New York Yankees, τους 49ers του Σαν Φρανσίσκο και άλλων κορυφαίων αμερικανικών ομάδων, ενώ έχει προγραμματίσει συναλλαγές με τις ιταλικές ποδοσφαιρικές ομάδες Ρόμα και Ίντερ.
Οι τράπεζες δεν αποκαλύπτουν πόσα κερδίζουν από τη χρηματοδότηση στα σπορ, αλλά «τα περιθώρια είναι πολύ, πολύ ελκυστικά», δήλωσε ο Chris Wheeler, τραπεζικός αναλυτής της Atlantic Securities.
«Ναι, είναι κερδοφόρα, δεν είναι επιχείρηση που χρειάζονται πολλοί άνθρωποι, δεν χρειάζονται 500 traders για να γίνει... Χρειάζεται μια μικρή ομάδα.
Και υπάρχουν τόσα πολλά γήπεδα που κατασκευάζονται, έτσι ώστε να μην χρειάζονται τεράστιοι πόροι ».
Τα ποσοστά κέρδους υπόκεινται σε κινδύνους, όπως τα μελλοντικά έσοδα να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη.
Στις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης η ετήσια προοπτική μιας απότομης πτώσης των κερδών, εξαρτάται από το αν προκριθούν στο Champions League ή υποβιβαστούν σε χαμηλότερη κατηγορία.
Στις αρχές του 21ου αιώνα, η αγγλική ομάδα Leeds United που υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, έπρεπε να πουλήσει παίκτες και γήπεδο, μετά το δανεισμό για να κυνηγήσει μια θέση στο Champions League.
Οι επενδυτές υπέστησαν βαριές απώλειες.
Τα έργα ανοικοδόμησης μπορεί να υπόκεινται σε υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις, όπως με την ανοικοδόμηση του Wembley Stadium του Λονδίνου.
Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να αντισταθμιστούν από το γεγονός πως τα γήπεδα μπορούν να δημιουργήσουν πρόσθετα έσοδα από τη φιλοξενία συναυλιών ή άλλων αθλητικών εκδηλώσεων.
Η Tottenham σκοπεύει να φιλοξενεί δύο αγώνες NFL (αμερικανικό ποδόσφαιρο) ετησίως.
Η Bofa ξεκίνησε τη χρηματοδότηση στον αθλητισμό και συμβουλευτικές πρακτικές το 1992 και έχει βοηθήσει στην ανοικοδόμηση σταδίων αξίας 1.2 δις. δολαρίων όπως το γήπεδο 80.000 θέσεων για τους Dallas Cowboys που εγκαινιάστηκε το 2009 και το γήπεδο των Yankees'.
«Αποφασίσαμε ότι υπήρχε ένα καλό επιχειρηματικό μοντέλο, διαθέτουμε μια πλήρη πλατφόρμα, επενδύσεων, άντλησης κεφαλαίων και εταιρικών τραπεζικών συναλλαγών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Elliott McCabe.
«Η αγορά των ΗΠΑ είναι πολύ ανεπτυγμένη για χρηματοδοτήσεις στον τομέα του αθλητισμού.
Η μεγαλύτερη εστίαση μας είναι στην εγχώρια αγορά στις ΗΠΑ.
Ενδιαφερόμαστε για την Ευρώπη, καθώς υπάρχουν πολλά clubs με ισχυρές ομάδες ιδιοκτησίας», πρόσθεσε.
«Ωστόσο, κάθε περίπτωση είναι μοναδική, δεν είναι όλες οι ίδιες.»
Οι συμφωνίες μπορεί να απαιτούν από τις τράπεζες να τοποθετήσουν πολλά από τα δικά τους χρήματα, ένας λόγος που οι αμερικανικές τράπεζες έχουν το πάνω χέρι έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών με λιγότερο διαθέσιμο κεφαλαίο για να επενδύσουν.
Η Goldman και η Bofa συχνά υπογράφουν μεγάλα cheques – η Goldman δέσμευσε 850 εκατ. δολάρια, για να ξεκινήσει η κατασκευή στο γήπεδο Levi 's των San Francisco 49ers'.
«Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε μία ομάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική;» είπε ο Carey. «Με την οικοδόμηση καλύτερων εγκαταστάσεων ώστε να έρθουν περισσότερα χρήματα στην ομάδα, η οποία μπορεί να παίξει στο Champions League και να έρθουν περισσότερα χρήματα. Έτσι δημιουργείται ένας πολύ επικερδής κύκλος».
Με το νέο της γήπεδο, η Tottenham έχει στόχο να αυξήσει τα κέρδη, όπως η ανταγωνίστρια Arsenal από τότε που μετακόμισε στο Emirates Stadium - που χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό από μελλοντικές πωλήσεις εισιτηρίων - το 2006.
Τα έσοδα από την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 ήταν 134 εκατ. ευρώ, διπλάσια από τα 55 εκατ.ευρώ της Tottenham, σύμφωνα με ανάλυση της Deloitte.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης