Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντείνεται η κρίση στον Αραβικό Κόλπο - Αμετακίνητη η στάση του Κατάρ

tags :
Εντείνεται η κρίση στον Αραβικό Κόλπο - Αμετακίνητη η στάση του Κατάρ
Η Ντόχα απέρριψε σήμερα (23/6) τη λίστα με τα 13 αιτήματα των τεσσάρων χωρών που της έχουν επιβάλει διπλωματικό αποκλεισμό
Χωρίς προοπτική άμεσης επίλυσης φαίνεται ότι παραμένει η κρίση στον Αραβικό Κόλπο μεταξύ του Κατάρ και τεσσάρων χωρών της περιοχής, καθώς σήμερα (23/6) η Ντόχα απέρριψε μία λίστα με δεκατρία αιτήματα των υπολοίπων χωρών, προκειμένου να αρθεί ο πολιτικός και διπλωματικός αποκλεισμός της.
Ειδικότερα, ορισμένα από τα κύρια αιτήματα της λίστας που απέστειλαν οι Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχραίν και Αίγυπτος περιλαμβάνουν το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, την κατάργηση της στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στη χώρα, καθώς και του περιορισμού των διπλωματικών δεσμών με το Ιράν.
Μάλιστα, οι τέσσερις χώρες δίνουν στη Ντόχα διορία δέκα ημερών για να υλοποιήσει τα σχετικά αιτήματα, αλλιώς θα αποσύρουν τη σχετική λίστα, μέσω της οποίας δίνουν ευκαιρία στο Κατάρ να αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας.
Αν και μέχρι στιγμής το Κατάρ δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με την εν λόγω είδηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα απορρίψει τα αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας και των υπολοίπων χωρών, καθώς όπως έχει καταστήσει σαφές τις προηγούμενες ημέρες, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κανέναν είδος διαπραγμάτευσης όσο βρίσκεται υπό καθεστώς διπλωματικού αποκλεισμού.
Παράλληλα, ενστάσεις για τη σχετική λίστα είναι δεδομένο ότι θα προβάλει και η Τουρκία, καθώς η κατάργηση της βάσης της στο Κατάρ θα έπλητες τις σχέσεις των δύο χωρών σύμφωνα με την Άγκυρα.
«Η ενίσχυση της τουρκικής βάσης θα αποτελούσε ένα θετικό βήμα σε ότι αφορά την ασφάλεια της περιοχής του Κόλπου», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Fikri Isik, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «η επανεξέταση της συμφωνίας μας δε συμπεριλαμβάνεται στα σχέδιά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης