Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλεπάλληλα ατυχήματα σε πλοία των ΗΠΑ – Πιθανές οι κυβερνοεπιθέσεις, λένε οι ειδικοί

Αλλεπάλληλα ατυχήματα σε πλοία των ΗΠΑ – Πιθανές οι κυβερνοεπιθέσεις, λένε οι ειδικοί
Αρκετοί αξιωματούχοι του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εκτιμούν ότι, είναι ισχυρή η πιθανότητα τα ατυχήματα αυτά να οφείλονται σε επιθέσεις χάκερς
Το ενδεχόμενο τα συνεχόμενα ατυχήματα σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ να οφείλονται σε κυβερνοεπιθέσεις διερευνούν οι αμερικανικές υπηρεσίες ενώ ειδικοί επί του ζητήματος εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι, πως δεν πρόκειται για ανθρώπινα λάθη.
Το ζήτημα αυτό επανήλθε με την τραγωδία στο αντιτορπιλικό «USS John, S. McCain», το οποίο τη Δευτέρα (21/8) συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Σιγκαπούρης, με απολογισμό 10 ναυτικούς αγνοούμενους και πέντε τραυματίες.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης των αγνοουμένων του αντιτορπιλικού ενώ το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει διατάξει επιχειρησιακή παύση για όλα τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, προκειμένου να διακριβωθούν τα αίτια του ατυχήματος.
Μεταξύ των πιθανών αιτιών που εξετάζονται, είναι οι επιθέσεις και οι παρεμβάσεις από τον κυβερνοχώρο καθώς στη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξαν άλλα δύο ατυχήματα με συγκρούσεις πολεμικών πλοίων και συνολικά 4 παρόμοια περιστατικά καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2017.
Αρκετοί αξιωματούχοι του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εκτιμούν ότι, είναι ισχυρή η πιθανότητα τα ατυχήματα αυτά να οφείλονται σε επιθέσεις χάκερς με υψηλή εξειδίκευση.
«Αυτό είναι σίγουρα κάτι που εξετάζουμε πλήρως, αλλά δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι αυτό συμβαίνει» είπε ο επικεφαλής ναυτικών επιχειρήσεων του Πενταγώνου John Richardson.
Ερωτηθείς αν αυτό περιλαμβάνει την πιθανότητα ότι η ηλεκτρονική άμυνα του αντιτορπιλικού είχε πληγεί από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, απάντησε πως όλα βρίσκονται υπό εξέταση.
« Θα εξετάσουμε όλες τις περιπτώσεις όπως κάναμε με το Fitzgerald», δήλωσε ο ναύαρχος αναφερόμενος σε σύγκρουση ενός πολεμικού ναυτικού με ένα εμπορικό πλοίο τον Ιούνιο κοντά στην Ιαπωνία.
Μέχρι στιγμής το πολεμικό ναυτικό δεν έχει προς το παρόν κάποια ένδειξη ότι τοUSS McCain, ούτε οποιοδήποτε άλλο ναυτικό σκάφος, υπέστη επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που πιστεύουν ότι όλες αυτές οι συγκρούσεις πιθανόν να έχουν κάτι κοινό.
«Υπάρχει κάτι περισσότερο από απλώς ένα ανθρώπινο λάθος που συμβαίνει », δήλωσε ο Jeff Stutzman, πρώην ειδικός στον πόλεμο πληροφοριών στο Πολεμικό Ναυτικό.
Σε δύσκολες θάλασσες, όπως αυτές στη Σιγκαπούρη ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό δεν μπορεί να μην βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και με επιπλέον άνδρες στα ραντάρ, σημείωσε.
Ο Itay Glick, ο ιδρυτής της εταιρίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο Votiro, είπε ότι η πιθανότητα παρεμβολών στον κυβερνοχώρο ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφθηκε όταν άκουσε για το περιστατικό με το αμερικανικό αντιτορπιλικό.
«Δεν πιστεύω στην σύμπτωση» είπε χαρακτηριστικά.
«Τόσο το USS McCain όσο και το USS Fitzgerald ανήκουν στον 7ο στόλο, υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών των δύο γεγονότων και μπορεί να υπάρξει μια σύνδεση», τόνισε.
Να σημειωθεί ότι, ο 7ος στόλος επιχειρεί στον «φλεγόμενο» την περίοδο αυτή Ειρηνικό Ωκεανό, λόγω της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης