Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Έφτασε στο Ριάντ ο Tillerson - Θα έχει επαφές με Σαουδάραβες και Ιρακινούς αξιωματούχους

Reuters: Έφτασε στο Ριάντ ο Tillerson - Θα έχει επαφές με Σαουδάραβες και Ιρακινούς αξιωματούχους
Η Σαουδική Αραβία είναι ο πρώτος σταθμός του εξαήμερου ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, έφτασε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο 21/10, προκειμένου να έχει συναντήσεις με Σαουδάραβες και Ιρακινούς αξιωματούχους με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής του Ιράν στην περιοχή, μεταδίδει το Reuters.
Το ταξίδι του γίνεται μία βδομάδα και κάτι μετά την αποκάλυψη της στρατηγικής του Trump για τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν που είχε υπογραφεί το 2015 και τώρα ο Αμερικάνος πρόεδρος πάει να την ακυρώσει.
Το μοναδικό προγραμματισμένο ραντεβού του Tillerson για το Σάββατο 21/10 ήταν ένα δείπνο εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel al - Jubeir.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο πρώτος σταθμός του εξαήμερου ταξιδιού του που περιλαμβάνει επισκέψεις και στο Κατάρ, το Πακιστάν, την Ινδία και την Ελβετία.
Οι συνομιλίες του στη σουνιτική Σαουδική Αραβία και το Κατάρ αναμένεται να επικεντρωθούν στην αυξανόμενη επιρροή του σιιτικού Ιράν στην ευρύτερη περιοχή.
Οι μαχητές που στηρίζει το Ιράν βοήθησαν να γείρει η πλάστιγγα του πολέμου στη Συρία υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στην ανακατάληψη από το Ιράκ εδαφών που είχε προσεταιριστεί το Ισλαμικό Κράτος.
Επίσης, αυτή την εβδομάδα βοήθησαν τις ιρακινές δυνάμεις να καταλάβουν τις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές στο Κιρκούκ σε μία προσπάθεια να κόψουν τον βήχα για την ανεξαρτησία στους Κούρδους του Ιράκ.
Η Ουάσινγκτον και το Ριάντ κατηγορούν επίσης το Ιράν ότι υποστηρίζει τους αντάρτες Houthis στην Υεμένη ενάντια στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που έχουν από την πλευρά τους τη στήριξη ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Ο εμφύλιος της Υεμένης αναμένεται να είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα του Tillerson.
Την Κυριακή 22/10 ο Tillerson αναμένεται να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του Συμβουλίου Συντονισμού Σαουδικής Αραβίας - Ιράκ, ένα σώμα που η θέσπισή του προωθήθηκε από τον Trump για να ενδυναμώσει τις σχέσεις των δύο κρατών.
Η Σαουδική Αραβία είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ιράν, αλλά το Ιράκ είναι σύμμαχός του.
O Tillerson αναμένεται επίσης να ζητήσει να μπει ένα τέλος στο μποϋκοτάζ σε βάρος του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη, αν και δεν είναι τόσο αισιόδοξος για αυτό.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε κατηγορήσει, μάλιστα, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο επειδή δεν έχουν κάνει καμία πρόοδο για να τερματίσουν αυτή την τετράμηνη κρίση
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν το Κατάρ ότι στηρίζει σκληροπυρηνικές ισλαμικές οργανώσεις και ότι καλοβλέπει την επέκταση του Ιράν στην περιοχή, κάτι που η Ντόχα αρνείται.
"Είναι θέμα της ηγεσίας του κουαρτέτου αν θα προχωρήσει σε δεσμεύσεις για το Κατάρ, γιατί το Κατάρ από την πλευρά του είναι έτοιμο για τέτοιες δεσμεύσεις" ανέφερε ο Tillerson, που από τη θητεία του ως CEO της Exxon Mobil έχει ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης