Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις στο Μπουένος Άιρες για τη δολοφονία ακτιβιστή - Κατηγορούν την αστυνομία

tags :
Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις στο Μπουένος Άιρες για τη δολοφονία ακτιβιστή - Κατηγορούν την αστυνομία
Ο νεαρός ακτιβιστής εξαφανίστηκε μετά  από διαδήλωση αυτοχθόνων που διεκδικούν πατρογονικά τους εδάφη, που αγοράστηκαν από τον Ιταλό επιχειρηματία Benetton
Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες απαιτώντας από τις αστυνομικές αρχές εξηγήσεις για τον θάνατο ενός ακτιβιστή, ο οποίος εξαφανίστηκε την 1η Αυγούστου και το πτώμα του βρέθηκε την Τρίτη (17/10) στην Παταγονία, στο νότιο τμήμα της Αργεντινής.
Ο Santiago Maldonado εξαφανίστηκε μετά  από μια διαδήλωση αυτοχθόνων που διεκδικούν εδώ και χρόνια να τους επιστραφούν πατρογονικά τους εδάφη, που αγοράστηκαν από τον Ιταλό επιχειρηματία Luciano Benetton, ιδιοκτήτη μιας έκτασης 9.000.000 στρεμμάτων στην Παταγονία..
Οι διαδηλωτές επέλεξαν τη σημερινή (22/10) ημέρα για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο του ακτιβιστή καθώς σήμερα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές εν μέσω των οποίων η αντιπολίτευση κατηγορεί τη χωροφυλακή ότι ευθύνεται για τον θάνατο του νεαρού ακτιβιστή και την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει το έγκλημα.
«Ο Σαντιάγο δολοφονήθηκε από τη χωροφυλακή», φώναζαν διαδηλωτές, ζητώντας την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Patricia Bultric.
Στην κινητοποίηση στην Πλατεία του Μαΐου εκτιμάται ότι πήραν μέρος 8.000 ως 10.000 πολίτες.
Η υπόθεση προκάλεσε έντονα συναισθήματα στη χώρα, όπου ακόμη δεν έχουν επουλωθεί τα σημάδια που άφησε η καταστολή της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983).
Η κυβέρνηση αρχικά απέρριψε την κατηγορία ότι ευθύνεται η χωροφυλακή, κατόπιν παραδέχθηκε ότι μπορεί να ενέχεται στην υπόθεση ένας αστυνομικός κάνοντας όμως λόγο για προσωπική διαφορά και μεμονωμένο περιστατικό.
«Όποιος κι αν είναι ο υπεύθυνος, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις πράξεις του, είτε πρόκειται για έναν χωροφύλακα, ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αργεντινής Herman Guaravano.

Η νεκροψία δεν επέτρεψε να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του Santiago.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης