Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Lavipharm: Διεύρυνση ζημιών και μείωση πωλήσεων στο α' εξάμηνο του 2014

tags :
Lavipharm: Διεύρυνση ζημιών και μείωση πωλήσεων στο α' εξάμηνο του 2014
Οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 19,8 εκατ. ευρώ από 4,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι
Διεύρυνση ζημιών και μείωση του κύκλου εργασιών παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Lavipharm.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, οι ζημίες μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 19,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο φέτος από 4,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Οι ενοποιημένες πωλήσεις σημείωσαν μικρή μείωση στα 14,8 εκατ. ευρώ από 16,1 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο Εξάμηνο του 2013.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το Περιθώριο Μεικτού Κέρδους ενισχύθηκε σημαντικά κατά 15,3%, λόγω αύξησης των εξαγωγών, ενώ παράλληλα, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 4,3%.
Παρ΄όλα αυτά, έκτακτες, μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές σε πάγια και απαιτήσεις συνολικού ύψους 18,3 εκατ. ευρώ επιβάρυναν τα ενοποιημένα αποτελέσματα.
Οι παραπάνω λογιστικές διαγραφές και απομειώσεις αφορούν σε απαιτήσεις που κρίθηκαν μη εισπράξιμες, αλλά και άυλα πάγια τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τζίρου και κερδοφορίας.
Έτσι, το EBITDA διαμορφώθηκε σε ζημίες 7,3 εκατ. ευρώ από ζημίες 864 χιλ. την περασμένη αντίστοιχη περίοδο, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες προ φόρων 23,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ το πρώτο Εξάμηνο του 2013.
Αν εξαιρεθούν οι μη επαναλαμβανόμενες ζημίες από διαγραφές και απομειώσεις, τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου Lavipharm είναι βελτιωμένα κατά 1,2 εκατ. ευρώ (ζημίες 4,9 εκατ. από ζημίες 6,1 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το α' εξάμηνο 2013.
Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της μητρικής εταιρείας, ο Κύκλος Εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτόν του πρώτου εξαμήνου του 2013, διαμορφούμενος σε 15,6 εκατ. ευρώ έναντι 15,8 εκατ. ευρώ.
Οι ζημίες μετά από φόρους ανήλθαν σε 25,9 εκατ. ευρώ έναντι 290 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο
Ομοίως με τα ενοποιημένα μεγέθη, το Περιθώριο Μικτού Κέρδους ενισχύθηκε (+6,0%) και οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν περαιτέρω.
Όμως, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι έκτακτες, μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές σε πάγια, συμμετοχές και απαιτήσεις συνολικού ύψους 30,2 εκατ. ευρώ επιβάρυναν και τα αποτελέσματά της.
Έτσι, παρά τη βελτίωση που καταγράφεται σε επίπεδο λειτουργικής δραστηριότητας, το EBITDA διαμορφώθηκε σε ζημίες 178 χιλ. ευρώ από κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ομοίως, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες προ φόρων 29,2 εκατ. ευρώ έναντι 478 χιλ. ευρω το α' Εξάμηνο του 2013.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν εξαιρεθούν οι μη επαναλαμβανόμενες ζημίες από λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές, τα αποτελέσματα προ φόρων της μητρικής εταιρείας Lavipharm Α.Ε. παρουσιάζουν βελτίωση κατά 1,46 εκατ. ευρώ (987 χιλ. ευρώ από ζημίες 478 χιλ. ευρώ) σε σχέση με το Α Εξάμηνο 2013.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης Lavipharm AE αλλά και του Ομίλου Lavipharm επηρεάστηκαν σημαντικά από έκτακτες, μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές διαγραφές και απομειώσεις σε πάγια, απαιτήσεις και συμμετοχές, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των οικονομικών συνθηκών και ρυθμιστικών αλλαγών της αγοράς και κυρίως του φαρμάκου.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι με γνώμονα τη συνεχή συγκράτηση εξόδων, την απλοποίηση των δομών αλλά και τη στοχευμένη λειτουργία της Εταιρείας και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αρνητικές οικονομικές συνθήκες στην ελληνική αγορά και κυρίως στο χώρο του φαρμάκου, η Lavipharm προχωρά με προσεκτικό σχεδιασμό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο αφενός την  ενίσχυση δραστηριοτήτων που παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυνατότητες οργανικής κερδοφορίας, αφετέρου την ενδυνάμωση της εμπορικής παρουσίας της στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης