Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ - Μάχη γιγάντων για το μεγάλο έργο των 36 εκατ. ευρώ - Πόσες εταιρείες παρέλαβαν ήδη τα τεύχη δημοπράτησης

tags :
ΔΕΗ - Μάχη γιγάντων για το μεγάλο έργο των 36 εκατ. ευρώ - Πόσες εταιρείες παρέλαβαν ήδη τα τεύχη δημοπράτησης
H κατάθεση των προσφορών αναμένεται στις 3 Οκτωβρίου του 2014
Μάχη μεταξύ των «γιγάντων» του ενεργειακού κλάδου αναμένεται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες για το μεγαλύτερο ίσως έργο που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, ύψους 36 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την αναβάθμιση δύο λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Πτολεμαϊδα, από τις παλαιότερες σε λειτουργία, με την εγκατάσταση συστημάτων μείωσης των εκπομπών οξειδίων του αζώτου.
Ήδη μεγάλες εταιρείες, όπως οι Μέτκα, ΕΛΤΕΧ, Τέρνα και άλλες, ετοιμάζονται να κατέβουν στο διαγωνισμό ενώ ήδη έχουν συγκροτηθεί και οι πρώτες κοινοπραξίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα έχουν παραλάβει τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού πάνω από 15 εταιρείες, ενώ η κατάθεση των προσφορών αναμένεται στις 3 Οκτωβρίου του 2014.
Ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει να αναβαθμίσει τους λέβητες στις μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου έως 200 μιλιγκράμ ανά κυβικό μέτρο αερίων.
Με την αναβάθμιση αυτή, η λειτουργία τους ως προς την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν, θα καταστεί σύμφωνη με την κοινοτική οδηγία 75 του 2010, η οποία εκτός όλων των άλλων θέτει και απώτερο όριο λειτουργίας σε παλαιές μονάδες προ του 1987, τις 17.500-32.000 ώρες ανάλογα με το μέγεθός τους και τον τύπο καυσίμου, με έναρξη από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Με δεδομένο δε ότι οι μονάδες του ίδιου ΑΗΣ είναι εφοδιασμένες και με μονάδες αποθείωσης, θεωρείται ότι αξίζει η επένδυση για παράταση του χρόνου λειτουργίας τους.
Έτσι, με βάση τους περιορισμούς που θέτει η κοινοτική οδηγία, ο προγραμματισμός της ΔΕΗ προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας των δύο μονάδων για τέσσερις μήνες μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το πρώτο εξάμηνο του 2016, για την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης του εξοπλισμού.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης