Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η πρόταση των Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας για την ανάπτυξη - Ένα «καλάθι» μετοχών εταιρειών με τιτλοποιημένα δάνεια

Η πρόταση των  Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας για την ανάπτυξη - Ένα «καλάθι» μετοχών εταιρειών με τιτλοποιημένα δάνεια
Τα χρέη προς τράπεζες των 245 εισηγμένων εταιρειών ξεπερνούν τα 100 δισ ευρώ για το σύνολο των επιχειρήσεων
Στα 27 δισ ευρώ ανέρχονται τα χρέη προς τράπεζες των 245 εισηγμένων εταιρειών και ξεπερνούν τα 100 δισ ευρώ για το σύνολο των επιχειρήσεων.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπολογίζονται σε 34 δισ ευρώ ή στο 32% Δηλαδή το ένα στα τρία δάνεια «κτύπησε» κόκκινο.
Οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις ύψους 17 δισ ευρώ.
Πάντως η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη στις μικρές επιχειρήσεις με το υπόλοιπο των επιχειρηματικών δανείων να φθάνει τα 10 δισ ευρώ εκ των οποίων τα 5 δισ ευρώ δεν εξυπηρετούνται
Το γρίφο των δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις το συνέδριο που διοργανώνει ο όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την εταιρεία Α Energy στις 23και 24 Οκτωβρίου 2014.
Με το τίτλο «Χρηματοδοτώντας την Ανάπτυξη» οι σύνεδροι θα καταθέσουν τις προτάσεις με σκοπό τη λύση του γρίφου.
Το παρόν θα δώσουν και οι τράπεζες οι οποίες θα εκπροσωπηθούν με υψηλόβαθμα στελέχη.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στο www.bankingnews.gr την πρόταση του η οποία έχει ως βάση τη δημιουργία ενός «καλαθιού» μετοχών εταιρειών που θα περιέχουν τιτλοποιημένα δάνεια καθεμίας επιχείρησης που συμμετέχει στο «καλάθι.»
Η τιτλοποίηση των δανείων πραγματοποιείται μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην οποία συμμετέχουν η τράπεζα και οι «παλαιοί» μέτοχοι σε μία σχέση η οποία θα καθορίζεται μέσω διαπραγμάτευσης μεταξύ εταιρείας και τράπεζας.
Ο Σ.Β.Β.Ε. θεωρεί ότι στην όλη διαδικασία κρίσιμο ρόλο θα έχει μια ανεξάρτητη εταιρεία «asset management», η οποία θα διαχειρίζεται και θα διαθέτει τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά.
Η πρόταση του Συνδέσμου Βιομηχανιών υποστηρίζει ότι θα έχει οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τους επενδυτές.
Αρχικά θα βελτιωθεί η κεφαλαιακή τους διάρθρωση των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα μειώνονται οι δανειακές τους υποχρεώσεις. Επίσης μειώνεται το κόστος εξυπηρετούμενων δανείων τους και βελτιώνονται άμεσα οι ταμειακές τους ροές και η κερδοφορία τους. Την δια στιγμή οι επιχειρήσεις θα έχουν προστατευθεί από τον κίνδυνο ενδεχόμενης μεταβίβασης των δανείων τους από τις τράπεζες σε τρίτους όπως είναι τα distress funds.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr


Πρώτη ενημέρωση: 08:10, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης