Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δρομολογείται το μεγάλο project του Άκτωρα - Εντός 15νθημέρου η υπογραφή της σύμβασης για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης

Δρομολογείται το μεγάλο project του Άκτωρα - Εντός 15νθημέρου η υπογραφή της σύμβασης για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης
Το λιγνιτωρυχείο παραμένει κλειστό εδώ και 15 χρόνια...
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ήτοι το αργότερο στα μέσα Δεκεμβρίου, αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης που έχει αναλάβει η Άκτωρ.
Το λιγνιτωρυχείο παραμένει κλειστό εδώ και 15 χρόνια προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στον εφοδιασμό με καύσιμο της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας.
Το συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο μετά από διαγωνιστική διαδικασία, έχει παραχωρηθεί στη θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για μια 15ετία, με δυνατότητες παράτασης της παραχώρησης ανά πενταετία και έως τη συμπλήρωση 50 χρόνων.
Στις υποχρεώσεις του αναδόχου, περιλαμβάνονται:
- Επενδύσεις ύψους 26,4 εκατ. ευρώ για έργα προστασίας του περιβάλλοντος, παρακολούθησης της ρύπανσης κλπ
- Επενδύσεις σε ερευνητικές εργασίες ύψους 6,1 εκατ. ευρώ.
- Επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό ύψους 28,33 εκατ. ευρώ εντός της πρώτης πενταετίας.
- Η παραγωγή λιγνίτη σε κλιμακούμενες ποσότητες από 162.000 τόνους το πρώτο έτος και 862.000 τόνους το δεύτερο, έως 5.180.000 τόνους από το 13ο έτος και μετά.
- Η δημιουργία στο τέλος της πρώτης τριετίας, 456 θέσεων εργασίας, από τις οποίες οι 244 πλήρους απασχόλησης απευθείας στην εταιρεία και οι 212 πλήρους απασχόλησης σε εργολάβους.
Το ύψος του μισθώματος, θα προσδιορίζεται από μαθηματικό τύπο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη το ετήσιο ύψος παραγωγής σε τόνους, τη μέση θερμογόνο δύναμη του παραγόμενου λιγνίτη, τη μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τα άμεσα καθαρά έσοδα από τα μισθώματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη προκήρυξη του έργου έγινε τον Μάιο του 2006 επί υπουργίας Δ. Σιούφα.
Το 2009 ο κ. Γιάννης Μανιάτης από τη θέση του υφυπουργού τότε επαναπροκήρυξε το έργο, με νέα μεθοδολογία, διαδικασία που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου.
Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης διαθέτει συνολικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ύψους 900 εκατ. τόνων που μπορούν να στηρίξουν την τροφοδοσία μιας μονάδας 400 MW.
Την εκμετάλλευσή του κατά το παρελθόν είχε αναλάβει η εταιρεία ΒΙΟΛΙΓΝΙ και μετά την πτώχευση της εταιρείας επανήλθε στο Δημόσιο, αλλά έμεινε ανενεργό για 15 χρόνια περίπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης