Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπερναδούτ (ΣΙΔΜΑ): Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι επίπονη

tags :
Μπερναδούτ (ΣΙΔΜΑ): Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι επίπονη
ΣΙΔΜΑ: Μείωσε στις 100 ημέρες το όριο των ημερών πίστωσης
Η αντιμετώπιση των δανειακών της υποχρεώσεων, η διατήρηση του μεριδίου αγοράς και η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελούν τους βασικούς στόχους της ΣΙΔΜΑ (Σιδηρεμπορική Μακεδονίας), μέλος του Ομίλου Σιδενόρ.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Δ. Μπερναδούτ, λόγω της αστάθειας της ελληνικής οικονομίας, η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία της εταιρίας μέσα στους επόμενους μήνες είναι αδύνατη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, "ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι μια μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία".
Ηδη από το 2008 και μέχρι σήμερα ο Όμιλος έχει προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων για την διαχείριση της κρίσης, τα οποία περιλαμβάνουν την δραστική μείωση των εξόδων (κατά 40% από το 2008 ήτοι 6 εκατ ευρώ περίπου) και μείωση των ημερών πίστωσης από 150 το 2007 σε 100 το 2014, μία κίνηση με όφελος 16,5 εκατ ευρώ για την ΣΙΔΜΑ.
Στο θέμα της εξασφάλισης των πιστωτικών ορίων από μεγάλους ασφαλιστικούς οίκους του εξωτερικού (πχ. Euler Hermes) το ποσοστό κάλυψης για την ΣΙΔΜΑ ανέρχεται στο 67% όταν σήμερα ο μέσος όρος κινείται στο 30%.
Σύμφωνα με τον κ. Μπερναδούτ, όμως αν συνεχιστεί ακόμη η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να διατηρηθούν τα ποσοστά πίστωσης ακόμη και για τις υγιείς εταιρίες.
Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό είχε αρχίσει να γίνεται έντονο το 2012 όταν οι μεγάλοι ασφαλιστικοί οίκοι (Coface Euler-Hermes, Atradius) είχαν σταματήσει να ασφαλίζουν τις εξαγωγές προς την χώρα καθώς οι εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών δεν γινόταν δεκτές για συναλλαγές στο εξωτερικό προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις.
Τέλος ο Όμιλος προχώρησε σε τροποποίηση του ομολογιακού του δανείου ύψους 49 εκατ ευρώ, το οποίο είχε εκδοθεί με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού του.
Η ΣΙΔΜΑ βάσει σχετικής απόφασης της συνέλευσης των ομολογιούχων προχώρησε σε τροποποίηση του δανείου με ημερομηνία 17/11/2014.
Η κυριότερη τροποποίηση αφορά στην παράταση αποπληρωμής έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Για την εξασφάλιση του δανείου υπέρ του εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών η εταιρεία προχώρησε σε πρόσθετη εξασφάλιση με την μορφή κυμαίνόμενης ασφάλειας επί των στοιχείων του ενεργητικού, ύψους 2 εκατ ευρώ. 
Με σκοπό τη διατήρηση του παραπάνω ομολογιακού δανείου σε μακροπρόθεσμη βάση, αιτήθηκε κι έλαβε την συναίνεση των ομολογιούχων με ημερομηνία 19/12/2014, προκειμένου να μη συντρέχει γεγονός καταγγελίας λόγω μη τήρησης των χρηματοοικονομικών δεικτών στο τέλος της χρήσης του 2014.
Όσον αφορά το ομολογιακό ύψους 6 εκατ ευρώ το οποίο έχει συνάψει με την HSBC και έληγε ττον Ιούνιο του 2015, η αποπληρωμή του παρατάθηκε για τις 30/4/2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης