Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι εταιρείες που είχαν καταρτίσει Plan B - Ποιοί φρόντισαν να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους

Οι εταιρείες που είχαν καταρτίσει Plan B - Ποιοί φρόντισαν να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους
Πολλές επιχειρήσεις είχαν επισπεύσει τις πληρωμές των προμηθευτών τους στην Ελλάδα
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου πολλοί επιχειρηματίες διαβλέποντας ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο ενός Greccident και επειδή το παράδειγμα της Κύπρου ήταν ακόμη νωπό, φρόντισαν να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους, καταρτίζοντας Plan B.
Το σχέδιο τους σε πρώτη φάση ήταν να μην μειώσουν την εξάρτηση τους από την ελληνική αγορά και να επιχειρήσουν σημαντικά ανοίγματα στις διεθνείς αγορές.
Έτσι πολλοί επιχειρηματίες, τους τελευταίους μήνες, έσπευσαν να προχωρήσουν σε στρατηγικές συμμαχίες με οίκους του εξωτερικού (π.χ Creta Farm) προκειμένου "να διασφαλιστεί η επιβίωση της επιχείρησης τους σε περίπτωση που τα πράγματα γίνονταν πολύ δύσκολα στην χώρα", όπως αναφέρει στέλεχος της αγοράς.
Επίσης μία από τις πρώτες εταιρείες που εν μέσω κρίσης έσπευσε να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό και εν συνεχεία να καταρτίσει Plan B, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι η ΦΑΓΕ.
Η γαλακτοβιομηχανία το 2012, ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, καθώς ήταν πεπεισμένη πώς η ελληνική οικονομία θα αργούσε να ανακάμψει, ενώ στην οικονομική της έκθεση γα το 2014, ενημέρωσε τους ομολογιούχους της για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα ενδεχόμενο Grexit στα οικονομικά της μεγέθη και κατά πόσο θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Επίσης πολλές εταιρείες ήταν εκείνες που το τελευταίο διάστημα μετέφεραν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, επικαλούμενες οικονομική αβεβαιότητα.
Όπως αποκάλυψε προσφάτως ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πλαίσιο, Κωνσταντίνος Γεράρδος, ένα μέρος των χρημάτων βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, στην χώρα μας.
Και άλλοι μεγάλοι Όμιλοι έχουν βγάλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, τους τελευταίους μήνες, όπως η Jumbo του Απ. Βακάκη, η οποία έχει βγάλει μεγάλο μέρος των διαθεσίμων της εκτός Ελλάδας και ειδικότερα στην Κύπρο, όπου ο Όμιλος διατηρεί θυγατρική εταιρεία.
Επίσης το τελευταίο διάστημα πολλές επιχειρήσεις είχαν επισπεύσει τις πληρωμές των προμηθευτών τους στην Ελλάδα, ώστε να αποδεσμεύσουν τα μετρητά από τα ταμεία της επιχείρησης, ενώ πολλές προχώρησαν στην ανανέωση των συμβολαίων με τους πελάτες τους, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο σπάσιμο, πολυετών συμβολαίων.
Τέλος, αρκετές επιχειρήσεις μείωσαν σημαντικά το όριο πίστωσης, όπως για παράδειγμα η Σιδηρεμπορική Μακεδονίας, (ΣΙΔΜΑ) η οποία από τις 150 ημέρες το μείωσε στις 100 ημέρες. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης