Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έρχονται καμπάνες δεκάδων εκατ. για τις κατασκευαστικές - Τον Μάρτιο το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

tags :
Έρχονται καμπάνες δεκάδων εκατ. για τις κατασκευαστικές - Τον Μάρτιο το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Στο στόχαστρο της Επιτροπής έχουν βρεθεί όλοι οι διαγωνισμοί από το 1990 μέχρι και προσφάτως
Μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της έρευνας που είχε ξεκινήσει προ τριετίας για την ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο των κατασκευών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ευθύνες δεν αναμένεται να αποδοθούν μόνο σε μεγαλοκατασκευαστές αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα, που εκείνη την περίοδο εμπλεκόταν άμεσα με τον τομέα των δημοσίων έργων.
Στο στόχαστρο της Επιτροπής έχουν βρεθεί όλοι οι διαγωνισμοί από το 1990 μέχρι και προσφάτως όπου αποκαλύφθηκε ότι διαγωνισμοί της Εγνατίας Οδού στο πρώτο εξάμηνο του 2011 ανατέθηκαν με εκπτώσεις άνω του 40%, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο σε διαγωνισμούς της ίδιας εταιρείας οι εκπτώσεις περιορίζονται μεταξύ 13,2% και 17,35%.
Τα στοιχεία που συνέλεξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έχουν να κάνουν με συμφωνίες και συνεννοήσεις εκ των προτέρων από την πλευρά των επιχειρήσεων για τον τρόπο υποβολής των προσφορών ώστε και μεγάλες εκπτώσεις να μη δίνονται και τα δημόσια έργα να μοιράζονται κατά τρόπο τέτοιον που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά των Ομίλων.
Η Επιτροπή ήδη από την αρχή των ερευνών είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της σε δυο εταιρίες που θεωρούνται ηγέτες του κλάδου» αλλά και άλλες εταιρείες μικρότερες που όπως προκύπτει καθόριζαν μεταξύ τους τις μεγάλες δουλειές.
Δύο φαίνεται να είναι οι εργολάβοι οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις αρχές για την αποκάλυψη του καρτέλ στις κατασκευές. Ο ένας είναι ο Πρ. Εμφιετζόγλου της Μηχανικής, ο οποίος σε προσφατη συνέντευξη του παραδέχτηκε ότι «καταγγείλαμε πριν από δύο χρόνια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την ύπαρξη καρτέλ που ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού μελέτησε τις καταγγελίες μας, αλλά και μαρτυρίες άλλων εταιρειών, έκανε έφοδο σε γραφεία εργοληπτών και βρήκε πλήρη στοιχεία της συνεννόησης και της απάτης». Και ο δεύτερος είναι μεγαλοστέλεχος κατασκευαστικού Ομίλου ο οποίος έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αλλά και στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.
Το πρόσωπο του έχει συνδεθεί με δύο από τα πιο μεγάλα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, μεταξύ αυτών και της φούσκας του Χρηματιστηρίου.
Τα πρόστιμα που θα πέσουν ακούγεται ότι θα είναι υψηλά και για κάποιους Ομίλους αυτός θα επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη δυσχερή οικονομική τους θέση.
Για την κυβέρνηση η δημοσιοποίηση της έρευνας θα χρησιμοποιηθεί ως ένα αποφασιστικό βήμα πάταξης της διαπλοκής και των συμφερόντων εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Ε.Μ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης