Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το project του Ελληνικού - Τι ζητούν Lamda Developent, δήμοι και κυβέρνηση

tags :
Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το project του Ελληνικού - Τι ζητούν Lamda Developent, δήμοι και κυβέρνηση
Eκτός από την οριστικοποίηση της σύμβασης και την έγκριση της, ο μεγαλύτερος σκόπελος θεωρείται η διαδικασία της αδειοδότηση
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της σύμβασης παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μεταξύ της η επιτροπής που έχει οριστεί από την πλευρά της κυβέρνησης και των επενδυτών (Lamda Development, Fosun).
Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες αφορούν αφενός μεν την μετακόμιση από την έκταση φορέων του δημοσίου και αφετέρου τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα δοθούν στους όμορους δήμους, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον προσεχή Μάϊο.
Να σημειωθεί πάντως ότι οι δήμοι βάζουν στο τραπέζι ζήτημα παραχώρησης εκτάσεων της παραλίας που τελούν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου αλλά και την παράταση παραχωρήσεων που τους έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν.
Όσον αφορά τους φορείς που βρίσκονται στο Ελληνικό (αμαξοστάσιο ΕΘΕΛ, κεντρικές εγκαταστάσεις ΥΠΑ, Εθνική Μετερεολογική Υπηρεσία, ΚΤΕΟ Περιφέρειας Αττικής, Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), έχει ήδη καταφθάσει νέα επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ στην οποία τους ζητά να έχουν μετακομίσει μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.
Πάντως, εκτός από την οριστικοποίηση της σύμβασης και την έγκριση της, ο μεγαλύτερος σκόπελος θεωρείται η διαδικασία της αδειοδότησης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προχωρήσει η κατάρτιση και έκδοση του προεδρικού διατάγματος του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), η έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του ΣΟΑ και η διενέργεια ανεξάρτητου δημόσιου διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο, θέμα όμως πάνω στο οποίο δεν έχει διευκρινιστεί αν συμφωνεί η κυβέρνηση. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, οι παραπάνω αναβλητικές αιρέσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, στόχος όμως που μάλλον ανέφικτος μπορεί να χαρακτηριστεί.
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για το Ελληνικό που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2014, προβλέπει ότι η Lamda Development του ομίλου Λάτση στηριζόμενη σε αραβικά και κινεζικά κεφάλαια θα αναλάβει για 99 χρόνια την εκμετάλλευση των περίπου 6.200 στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου αλλά και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.
Το τίμημα ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ συν 1,2 δις. ευρώ τα οποία θα δαπανήσει η κοινοπραξία για έργα υποδομών (κατασκευή πάρκου 2.000 στρεμμάτων, κοινόχρηστοι χώροι 1.500 στρεμμάτων, μερική υπογειοποίηση λεωφόρου Ποσειδώνος, επέκταση των υφιστάμενων δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς, δίκτυα ηλεκτρισμού - ύδρευσης κ.α.).
Συνολικά θα επενδυθούν πάνω από 7 δις. ευρώ εντός 15 ετίας.
Το project περιλαμβάνει την κατασκευή πάρκου συνολικής επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων στην κεντρική ζώνη του ακινήτου, που θα είναι χωρισμένο σε εννέα ενότητες. Μεταξύ άλλων προβλέπεται «φυσικό» πάρκο, αλλά και αστικοί αγροί,. Θα δημιουργηθούν δύο λίμνες, που θα συλλέγεται νερό για την άρδευση του πράσινου. Ολοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από το κοινό και θα διαθέτουν 45 χλμ. ποδηλατόδρομου που μαζί με τους πεζόδρομους θα φτάνουν τα 100 χλμ.
Σχεδιάζεται νέο γήπεδο γκολφ, επιφάνειας 250 στρεμμάτων, δίπλα σε αυτό που ήδη λειτουργεί στα όρια της Γλυφάδας. Θεματικό πάρκο με υποδομές για αθλήματα νερού ετοιμάζεται γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του κανόε-καγιακ, που θα καλύπτουν άλλα 250 στρέμματα.
Προβλέπονται επτά ζώνες δόμησης στην περιφέρεια του ακινήτου, όπου θα κατασκευαστούν επιχειρηματικά και εμπορικά κέντρα, ενώ αναγγέλθηκε η λειτουργία μουσείου αεροδρομίου, στο οποίο θα ενσωματωθούν τα παλιά αεροπλάνα που βρίσκονται σήμερα στον χώρο.
Ετοιμάζονται ειδικοί χώροι για επιστημονική έρευνα και ιδιωτικές μονάδες υγείας.
Ετοιμάζονται κτίρια-μαγνήτες, που περιλαμβάνουν τους 4-5 ουρανοξύστες αλλά και ενυδρείο, το οποίο θα έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος.
Τέλος προβλέπεται και η κατασκευή του υψηλότερου κτιρίου της Μεσογείου, με ύψος που θα ξεπερνά τα 100 μέτρα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης