Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το ομολογιακό… γεφύρι της ΕΛΓΕΚΑ - Οι 4 συνεχείς τακτικές Συνελεύσεις που αποφασίζουν για το ίδιο ομολογιακό!!!

tags :
Το ομολογιακό… γεφύρι της ΕΛΓΕΚΑ - Οι 4 συνεχείς τακτικές Συνελεύσεις που αποφασίζουν για το ίδιο ομολογιακό!!!
Τα κενά στη στρατηγική που ανακοίνωσε η εταιρία για την κάλυψη του προβλήματος ιδίων κεφαλαίων αλλά της υπέρβασης των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε σχέση με το κυκλοφορούν ενεργητικό
Κάθε χρόνο περίπου τέτοια εποχή τα τελευταία τέσσερα συνεχή χρόνια οι μέτοχοι της ΕΛΓΕΚΑ παρέχουν εγκρίσεις για σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 46,5 εκ Ευρώ.
Το ομολογιακό όμως δεν έχει ακόμα συναφθεί αλλά φαίνεται ότι η ελπίδα διατηρείται ζωντανή.
Αν κάποιος ανατρέξει στις αποφάσεις των τακτικών Γενικών Συνελεύσεων των τελευταίων τεσσάρων ετών δύσκολα θα εντοπίσει ουσιαστικές διαφορές,

ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Συνέλευση 2016

Στην ανακοίνωση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας μεταξύ άλλων ότι «Προς υλοποίηση των από 25 Ιουνίου 2013, 07 Μαΐου 2014 και 18 Μαΐου 2015 σχετικών αποφάσεων των Ετήσιων Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων των Μετόχων της Εταιρίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η σύναψη συμφωνίας με διοργανώτρια τράπεζα για την έκδοση κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου (περαιτέρω «Δάνειο») κατά την έννοια του Ν.3156/2003, συνολικού ύψους μέχρι του ποσού των σαράντα έξι εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (46.500.000 €), με σκοπό την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της Εταιρίας, της οποίας βασικό μέλημα είναι η διατήρηση επαρκούς ρευστότητας και η συνεχής βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και της υγιούς ανάπτυξης του Ομίλου με γνώμονα το μεσομακροπρόθεσμο συμφέρον όλων των Μετόχων της.»

Συνέλευση 2015
Στην περυσινή τακτική Γενική Συνέλευση η ανακοίνωση ανέφερε «Προς υλοποίηση των από 25 Ιουνίου 2013 και 07 Μαΐου 2014 σχετικών αποφάσεων των Ετήσιων Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων των Μετόχων της Εταιρίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η σύναψη συμφωνίας με διοργανώτρια τράπεζα για την έκδοση κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου (περαιτέρω «Δάνειο») κατά την έννοια του Ν.3156/2003, συνολικού ύψους μέχρι του ποσού των σαράντα έξι εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (46.500.000 €), με σκοπό την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της Εταιρίας, της οποίας βασικό μέλημα είναι η διατήρηση επαρκούς ρευστότητας, η συνεχής βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και της υγιούς ανάπτυξης του Ομίλου με γνώμονα το μεσομακροπρόθεσμο συμφέρον όλων των Μετόχων της.» Συμπλήρωνε μάλιστα αναλυτικά τις εξασφαλίσεις που θα δίνονταν στις τράπεζες για το ομολογιακό.

Συνέλευση 2014
Στη συνέλευση του 2014 η εταιρία ανακοίνωνε ότι: «Με 22.999.590 έγκυρες ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 72,47% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, αποφασίστηκε με 22.999.590 ψήφους υπέρ, ήτοι με πλειοψηφία 100% των εκπροσωπούμενων μετοχών και ψήφων, η σύναψη συμφωνίας με διοργανώτρια τράπεζα για την έκδοση κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου (περαιτέρω «Δάνειο») κατά την έννοια του Ν.3156/2003, συνολικού ύψους μέχρι του ποσού των σαράντα έξι εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (46.500.000 €) με σκοπό την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της Εταιρίας, της οποίας βασικό μέλημα είναι η διατήρηση επαρκούς ρευστότητας, η συνεχής βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και της υγιούς ανάπτυξης του Ομίλου με γνώμονα το μεσομακροπρόθεσμο συμφέρον όλων των Μετόχων της.». Η ανακοίνωση περιείχε και τις εξασφαλίσεις.

Συνέλευση 2013
Στην τακτική Συνέλευση του 2013 η ΕΛΓΕΚΑ αποφάσιζε και ανακοίνωνε: «Με 23.012.940 έγκυρες ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 72,52% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, αποφασίστηκε με 23.012.940 ψήφους υπέρ, ήτοι με πλειοψηφία 100% των εκπροσωπούμενων μετοχών και ψήφων, η σύναψη συμφωνίας με διοργανώτρια τράπεζα για την έκδοση κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου (περαιτέρω «Δάνειο») κατά την έννοια του Ν.3156/2003, συνολικού ύψους έως του ποσού των σαράντα έξι εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (46.500.000 €), με σκοπό την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της Εταιρίας.». Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονταν και οι εξασφαλίσεις που δίνονταν.

Μετά από όλα αυτά ο κάθε καλόπιστος διερωτάται τι νόημα έχει επί 4 Γενικές Συνελεύσεις να αποφασίζεται το ίδιο πράγμα με παραλλαγές ενώ η οικονομική κατάσταση της εταιρίας επιδεινώνεται. Φταίει η εταιρία, φταίνε οι τράπεζες, φταίνε και οι δύο πλευρές που ένα ομολογιακό δάνειο έχει γίνει της Άρτας το Γεφύρι;
Το ζήτημα όμως είναι πως στις οικονομικές καταστάσεις του 2015 οι ορκωτοί αναφέρουν πως «ότι λόγω των συσσωρευμένων ζημιών, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της μητρικής Εταιρείας ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. έχει καταστεί μικρότερο του 1/2 του μετοχικού της κεφαλαίου και συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 47 του κωδ. Ν. 2190/1920. Επιπλέον, το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Εταιρείας υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά το ποσό € 67.922 χιλ. και € 50.367 χιλ. αντίστοιχα, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να υποδηλώνει την ύπαρξη αβεβαιότητας σχετικής με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας του Ομίλου και της Εταιρείας».

Έχουν λύση και για τα κεφάλαια…
Για όλα αυτά η διοίκηση του κ. Κατσιώτη και ειδικότερα για την καθαρή θέση αναφέρει πως έχει δρομολογήσει κατά την τρέχουσα χρήση 2016 μια σειρά από συντονισμένες ενέργειες, εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι οι ακόλουθες:
  1. Η σύναψη συμφωνίας Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου, ύψους 46,5 εκατ. ευρώ, μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2016. Η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας θα επιφέρει μείωση του κόστους δανεισμού μεγαλύτερη των 0,57 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (.σ.σ. αυτή η συμφωνία που δεν ολοκληρώθηκε τρία ολόκληρα χρόνια
  2. Η περαιτέρω έμφαση στη διαμόρφωση ενός προϊοντικού χαρτοφυλακίου διοχετευόμενο στην αγορά μέσω καναλιών διανομής με υψηλότερα περιθώρια κέρδους. (σ.σ. Πως ακριβώς θα συμβεί αυτό άραγε;)
  3. Η περαιτέρω απεμπλοκή της από δραστηριότητες που είτε δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα είτε είναι ζημιογόνες. (σ.σ. δε διευκρινίζεται από ποιες δραστηριότητες θα αποχωρήσει η εταιρία)
  4. Η ενεργή εκμετάλλευση υπο-εκμεταλλευόμενων στοιχείων Ενεργητικού (π.χ. επενδυτικά ακίνητα, συμμετοχές). (σ.σ. Τι θα κάνει η εταιρία; Θα νοικιάσει ή θα πουλήσει ακίνητα και γιατί αυτό δεν μπορούσε να έχει γίνει;) Επιπλέον, η διοίκηση αναφέρει ότι εκτιμώμενη εξομάλυνση και, σε μεσοπρόθεσμη βάση, αναστροφή των μακροοικονομικών συνθηκών αναμένεται να οδηγήσει στην ανάκτηση σημαντικού τμήματος της ως άνω κεφαλαιακής απώλειας ( σ.σ. πως ακριβώς προσδιορίζεται το μεσοπρόθεσμα;)
  5. Η εκμετάλλευση της τεχνογνωσίας και των καναλιών διανομής στο εξωτερικό που διαθέτουν θυγατρικές εταιρίες, με σκοπό την προώθηση και εξαγωγή παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και συνεπώς τη μείωση της έκθεσης στην Ελληνική Οικονομία. (σ.σ. Σε ποιο βαθμό έγινε αυτό έως σήμερα και τι αποτέλεσμα είχε;)

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν απαντούν άμεσα στο ζήτημα που τίθεται με την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΛΓΕΚΑ. Και δεν απαντούν στο ερώτημα αν η εταιρία φέτος θα κερδοφόρα ή ζημιογόνα χρήση. Γιατί στην περίπτωση νέων ζημιών ανάλογων του ύψους της περυσινής χρονιάς το κεφάλαιο της εταιρίας οδεύει προς μηδενισμό. Πέραν αυτού όμως το ερώτημα που τίθεται αν είναι αν συναφθεί το ομολογιακό των 46,5 εκ Ευρώ θα μπορεί η εταιρία να λειτουργήσει ομαλά δεδομένου ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν το κυκλοφορούν ενεργητικό.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης