Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κορυφή του παγόβουνου η περίπτωση της Μαρινόπουλος - Επιστρέφει ο εφιάλτης των λουκέτων

tags :
Κορυφή του παγόβουνου η περίπτωση της Μαρινόπουλος - Επιστρέφει ο εφιάλτης των λουκέτων
Μέχρι το τέλος του έτους, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τρεις τουλάχιστον μεγάλοι Όμιλοι θα κατεβάσουν ρολά
Χρονιά των ισχυρών λουκέτων θα αποτελέσει το 2016 σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αφού μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα, η οικονομική αφυξία όμως, απόρροια των μεγάλων δανειακών ανοιγμάτων και της μειωμένης κατανάλωσης. έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού δεκάδες επιχειρήσεις.
Η περίπτωση της Μαρινόπουλος, η οποία αν οδηγηθεί σε λουκέτο θα προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην ελληνική οικονομία καθώς θα συμπαρασύρει και δεκάδες συνεργαζόμενες εταιρείες, είναι η κορυφή του παγόβουνου σε ένα επί μακρώ διάστημα που η ελληνική επιχιερηματικότητα φυτοζωεί.
Με καμμία ουσιαστική απόφαση για την στήριξη τους, σε κυβερνητικό επίπεδο, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξαντλούν και τα τελευταία περιθώρια είτε από οικονομικής πλευράς είτε από πλευράς περικοπής κόστους που τους έχουν απομείνει.
Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το Γενικό Εμπορικό Μητρώο - ΓΕΜΗ, ότ στο πρώτο 5μηνο του έτους «κατέβασαν ρολά» συνολικά 15.435 επιχειρήσεις, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όπου αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο 10.581 εταιρείες. Αντίστοιχα, στο ίδιο διάστημα, στο πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς συστάθηκαν μόλις 12.486 επιχειρήσεις, όταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν είχαν ιδρυθεί 15.379 επιχειρήσεις.
Και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ... Η περιπτωση της Ηλεκτρονικής προκάσε ισχυρό σοκ στην αγορά, ενώ είχαν προηγηθεί μια σειρά από τρανταχτά λουκέτα όπως η ΒΙΣ της οικογένειας Φιλίππου, η Αθηναϊκή Χαρτοποιϊα (Softex) η βιομηχανία ΙΜΑΣ, η Hellenic Steel, η Σέλμαν, τα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου», η εταιρεία security «Πυρσός» καθώς και το ξενοδοχείο Athens Ledra.
Μέχρι το τέλος του έτους, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τρεις τουλάχιστον μεγάλοι Όμιλοι θα κατεβάσουν ρολά.
Όμως δεν είναι περπτώσεις μεμονομένων επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρων κλάδων, όπως για παράδειγμα αυτός της μπίρας ή του γάλακτος που ειτε μέσω επιβολής φόρων (όπως ο ειδικός Φόρων Κατανάλωσης Μπίρας) είτε μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών (παράταση της δάρκειας ζωής του γάλακτος) που τους οδηγούν σε αφανισμό.
Χαμένο σε αυτή την περίπτωση το κράτος που χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από φόρους.
Μεγάλο δε, είναι το πλήγμα και στο μέτωπο της ανεργίας, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και το γεγονός ότι τουλάχιστον 8 στους 10 εργαζόμενους σήμερα πληρώνονται με καθυστέρη από 1 μήνα... έως 1 χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης