Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Που σκοντάφτει το deal του Μαρινόπουλου με τον Σκλαβενίτη - Αντίστροφα κυλά ο χρόνος

tags :
Που σκοντάφτει το deal του Μαρινόπουλου με τον Σκλαβενίτη - Αντίστροφα κυλά ο χρόνος
Οι διαπραγματεύσεις έφθασαν στο κρίσιμο σημείο για το πόσα χρήματα θα βάλει η κάθε πλευρά
Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τον όμιλο Μαρινόπουλο όσο δεν κλείνει το deal με τον όμιλο Σκλαβενίτη.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η “Τρόικα” των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες να είναι ο βασικός ρυθμιστής των εξελίξεων και ο όμιλος Σκλαβενίτη ως ο μοναδικός ενδιαφερόμενο για την εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Όμως το παζλ της συμφωνίας κρύβει σημαντικό ρόλο για το  όμιλο Μαρινόπουλο ο οποίος ακόμη δεν έχει δώσει τη συγκατάθεση του για την οικονομική του  συμμετοχή στο ενδιάμεσο πρόγραμμα χρηματοδότησης, που προβλέπει την κατάθεση 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Αξιόπιστη πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις έφθασαν στο κρίσιμο σημείο που συζητά πόσα χρήματα θα βάλει η κάθε πλευρά.
Οι τράπεζες θα αναχρηματοδοτήσουν το σχέδιο διάσωσης με το ποσό των 360 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή του  Σκλαβενίτη ανέρχεται σε  75 εκατ. ευρώ.  
Οι συζητήσεις  έφθασαν σε δύσκολο  σημείο και στο ενδεχόμενο  να μην υπάρξει  συμφωνία να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα στην αγορά.
Η  πλευρά Μαρινόπουλου δεν θέλει να αποδεχθεί στην ουσία την ήττα του και διεκδικεί ρόλο στο νέο σχήμα.
Οι τράπεζες όμως κρατούν σκληρή στάση έναντι του ομίλου Μαρινόπουλου σημειώνοντας ότι δεν μπορεί οι προμηθευτές να αποδέχονται “κούρεμα”  των οφειλών στα επίπεδα του 50% που ισοδυναμεί με 250 εκατ. ευρώ και η πλευρά Μαρινόπουλος να διαπραγματεύεται με σκληρούς όρους το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί  ότι η αρχική πρόταση της Μαρινόπουλος για την εξόφληση των προμηθευτών ήταν να γίνει σε βάθος 15 ετών ενώ η πρόταση για “κούρεμα” έπεσε στο τραπέζι με βάση το σχέδιο εξυγίανσης.
Στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο να χαθούν οι θυγατρικές του ομίλου Μαρινόπουλου ως μέτρο πίεσης για την εξεύρεση λύσης.
Στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις εμφανίζεται αισιόδοξος και προσδοκά ότι τα οικονομικά θέματα θα έχουν κλείσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου έτσι ώστε να γίνουν και τα επόμενα βήματα.
Πάντως στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι δεν πρόκειται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα διότι οι προμηθευτές  δεν θα δεχθούν να δώσουν ως  “προίκα” τη  διαγραφή  των  οφειλόμενων όταν  οι συμμετέχοντες στο νέο  σχήμα στην  ουσία θα προσδοκούν σε  καλύτερες  μέρες με τα δικά τους  χρήματα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης